Game of Thrones brengt draken en banen naar Spanje

Goed nieuws voor het in crisis verkerende Andalusië:het nieuwe seizoen van Game of Thrones wordt er opgenomen.

foto sunshine & siestas

Het Zuid-Spaanse stadje Osuna ziet er idyllisch uit, zo boven op een zonnige heuvel met witte huisjes en torenspitsen. Wat je niet kunt zien is dat de hotels leegstaan en de mensen werkloos thuis zitten. De crisis heeft hier, in Andalusië, nog harder toegeslagen dan in de rest van Spanje: 35 procent van de mensen is werkloos, de prijzen zijn gedaald en het ziet er niet naar uit dat de economie binnenkort opveert.

Toch is er hoop voor Osuna en de nabijgelegen stad Sevilla, schreef de zakensite Bloomberg afgelopen donderdag. Die hoop komt uit onverwachte richting: niet de regering of de EU gaat voor banen zorgen, maar een fantasy-serie over ridders en draken. Televisiezender HBO kondigde afgelopen week aan dat het vijfde seizoen van Game of Thrones wordt gefilmd in Osuna en Sevilla.

Dat is goed nieuws voor de regio. Ten eerste zorgt de serie voor nieuwe banen. Er zijn figuranten en personeel voor het filmen nodig, maar ook elders in de stad valt genoeg te doen: hotels en restaurants zullen eindelijk weer gasten hebben. In Dubrovnik, waar Game of Thrones eerder werd opgenomen, leverde elk seizoen 1.000 banen op.

En ook op een andere manier zullen de Andalusische steden profiteren van de fantasyserie. In Dubrovnik werden speciale Game of Thrones-tours opgetuigd, die ervoor zorgden dat het toerisme sinds 2010 met 24 procent toenam. De burgemeester van Osuna hoopt dat ook bij hem na de draken de toeristen zullen komen. En ook zijn ambtgenoot uit Sevilla, waar elk jaar al 2 miljoen toeristen komen voor flamencoshows en tapastours, heeft hoge verwachtingen van de serie: deze zal volgens hem ‘banen en rijkdom’ brengen, schrijft Bloomberg.

Intussen is er een hevige concurrentie losgebarsten tussen Andalusiërs om een plaatsje in de serie te bemachtigen. Bij de filmproducent Fresco Film Services in Malaga hebben zich al 55.000 mensen aangemeld voor een auditie. Voor hen biedt de serie niet alleen kans op economische groei, maar ook op eeuwige roem.

    • Floor Rusman