Tomboy

(Céline Sciamma, 2011). Nadat Laure is verhuisd naar een buitenwijk van Parijs doet ze zichzelf tegenover haar nieuwe buurmeisje Lisa voor als Michael. Ze voetbalt, vecht en spuugt op de grond als een volleerde vent. Ze komt met de leugen weg omdat ze een ‘tomboy’ is, een meisje met een jongensachtige uitstraling: Laure heeft kortgeknipt haar en een stakerig lichaam.

Regisseur Céline Sciamma roept in haar tweede speelfilm knap de leefwereld van kinderen op en benadrukt de universaliteit van de kindertijd. Voetballen op een veldje, ravotten in het bos en zwemmen aan het strand: iedereen heeft het gedaan. Met hier steeds de prangende vraag: zal Michael ontmaskerd worden? Sciamma maakt van Tomboy geen ‘probleemfilm’ en het is bewonderenswaardig wat voor naturel spel ze ontlokt aan haar jonge acteurs.

Ned. 3, 15.30-16.45u.