Failliet kinderdagverblijf Estro heeft miljoenenschuld

AMSTERDAM - Een speelplaats van een kinderdagverblijf van de failliet verklaarde kinderopvangorganisatie Estro. Met zo'n 250 filialen wordt een doorstart gemaakt onder de naam Smallsteps. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN Foto ANP

Banken hebben nog zo’n 100 miljoen euro tegoed van het failliete Estro – het grootste kinderdagverblijf van Nederland. De grootste verliezer is ING. Dat was de grootste financier, zeggen ingewijden. De bank wil zelf niet zeggen om hoeveel geld het gaat. Ook ABN Amro en enkele buitenlandse banken krijgen nog geld van het failliete bedrijf.

En dat is niet alles. Deze banken verloren al eerder een keer miljoenen aan Estro. In 2010 leenden de banken 250 miljoen euro aan Estro, dat dan nog Catalpa heet. Dat geld werd gebruikt voor de financiering van de overname door investeringsmaatschappij Providence Equity. De nieuwe eigenaar financierde zelf 250 miljoen euro.

Een dramatische investering, zo bleek al snel. Twee jaar na de overname, in december 2012, moest Estro van de ondergang gered worden. Het grootste deel van het geleende geld gaat dan verloren. Zo’n 70 miljoen euro blijft overeind als lening. Er is bovendien nieuw geld nodig, om het bedrijf van faillissement te behoeden. Samen met de nieuwe eigenaren van Estro lenen dezelfde banken nog eens 35 miljoen euro aan het bedrijf.

Dat geld – bij elkaar 105 miljoen euro – zien ze alleen terug als er nog iets overblijft nadat superieure schuldeisers als de Belastingdienst hun deel hebben ontvangen. Dat is niet erg waarschijnlijk.

Het grootste kinderopvangbedrijf van Nederland ging begin deze maand failliet. Sinds 2012 is Estro in handen van investeringsmaatschappijen KKR en Bayside Capital, een onderdeel van HIG. Een groot deel van Estro wordt voortzet onder de naam Smallsteps. HIG zet zo’n 250 van de 350 oude Estro-vestigingen voort.

Lees meer in NRC Handelsblad van zaterdag 12 juli:
Koetje Boe is gered - voorlopig.

    • Teri van der Heijden