Eetbare zonnebrand

Voedsel met een factor. Kun je de huid tegen verbranding beschermen met een dieet?

Tropische blauwvaren bevat van nature een cocktail van beschermende stoffen*.

Wil je op een zomerse dag aan het strand niet verbranden, dan moet je uit de zon blijven of je regelmatig insmeren. Een laagje zonnebrandcrème beschermt de huid tegen de schadelijke uv-straling in het zonlicht. Maar kan het in plaats van op de huid ook van binnenuit? Door de juiste stoffen te eten of te drinken?

Dat zou wel makkelijk zijn. Maar helaas is de effectiviteit van een zonnedieet wetenschappelijk niet bewezen. Wel zijn er aanwijzingen dat sommige stoffen in bepaald voedsel een gunstig effect hebben. Ze filteren het uv-licht, helpen om sneller bruin te worden, verminderen de ontstekingsreactie die gepaard gaat met verbranding of gaan het ontstaan van (huid-) kanker tegen.

Dat klinkt veelbelovend, maar het onderzoek naar eetbare zonnebrand staat nog in de kinderschoenen. De heilzame stoffen hebben zich veelal bewezen in proefdieronderzoek of celkweken, maar dat betekent nog niet dat ze in de praktijk de blote huid van mensen beschermen. Bereiken die stoffen de huid wel in voldoende mate om iets aan de zonnebescherming bij te dragen, en is een stevige inname ervan wel veilig?

Vooruitlopend op goede onderbouwing zijn er al capsules en drankjes op de markt die eetbare zonnebescherming zouden bieden, bijvoorbeeld de capsules Zonnebruin die De Tuinen verkoopt. Zulke producten nijgen naar kwakzalverij, zeker als ze ook nog eens een hoge beschermingsfactor claimen, en bevatten een vrij willekeurige greep uit de heilzame stoffen.

Wageningse studenten zetten het onderzoek naar eetbare zonnebrand onlangs op een rij. Smeren blijft voorlopig nog nodig, schrijven ze. Maar, ervan uitgaande dat alle beetjes helpen, kun je wel je voeding afstemmen op de zon.

*Dat deze stof het schadelijke effect van zonlicht dempt in de concentratie waarin hij in deze voeding voorkomt, is niet aangetoond.

    • Sander Voormolen
    • Tekst