Een eigenzinnig kunstenaar

Als een razende reporter ging ik eerst naar het Manor Hotel aan de Linnaeusstraat in Amsterdam, waar het NK wordt gespeeld, om een paar uur later door te gaan naar het Science Park om te kijken naar het Amsterdam Open.

Het NK is voornaam. Een mooie locatie, bekwame commentatoren en een cultureel programma waarin iedere dag een kunstenaar of wetenschapper spreekt over kunst die iets met schaken te maken heeft.

De kunstenaar van woensdag kwam niet opdagen. De toernooidirecteur had me verteld dat hij een conceptueel kunstenaar was, die bijvoorbeeld zijn huis een keer in Rietveldstijl had ingericht, daarna willekeurige voorbijgangers op straat had uitgenodigd om de boel bij hem thuis kort en klein te staan, en dat op video had vastgelegd.

Niet komen opdagen paste dus wel bij hem, dacht ik. Misschien had hij zich verstopt om de kunstliefhebbers die op hem wachtten te filmen. De volgende dag hoorde de toernooidirecteur dat de kunstenaar plotseling had besloten om op de fiets naar Portugal te gaan.

Het Amsterdam Open in het Science Park is wat volkser. In de verschillende groepen doen in totaal meer dan 300 schakers mee, wat maakt dat het in het café erg gezellig kan zijn. Manuel Bosboom had weer eens een mooie Bosboompartij gespeeld, die hij met bravoure demonstreerde, en hij liet ook een paar fraaie eindspelstudies zien uit een boek van Kasparjan dat hij had meegenomen. Jammer dat de studiecomponist Yochanan Afek er niet bij was, die had vast ook veel moois op de tafel kunnen gooien, maar hij was in een andere ruimte nog bezig met zijn partij.

Bij het NK had commentator Genna Sosonko uitgelegd dat volgens het Russische taalgebruik het toernooi tijdens de ronde van woensdag de evenaar zou passeren: het moment dat precies de helft voorbij is.

Nog voor de evenaar in zicht was had Loek van Wely, de hoogste in rating van het toernooi, met wit in 14 zetten remise gemaakt tegen Sipke Ernst. Geen heldendaad. In de eerste ronde was Van Wely nog kordaat over Robin van Kampen heengelopen, een van zijn grootste concurrenten, maar daarna liep de machine wat stroef.

De laatste ronde van het NK is deze zondag.

Loek van Wely - Robin van Kampen, NK 2014

1. c4 Pf6 2. Pf3 e6 3. Pc3 d5 4. d4 Pbd7 5. cxd5 exd5 6. Lf4 c6 7. Dc2 Ph5 8.Ld2 Phf6 9. e3 Ld6 10. Ld3 0-0 11. g4 Een nieuwe zet die tot scherp spel leidt. 11...Pxg4 Zwart gaat op de uitdaging in. Waarschijnlijk was het bescheiden 11...g6 beter. 12. Lxh7+ Kh8 13. Tg1 f5 Hierna krijgt zwart veel last van de zwakte van g6. Het computerzetje 13...Pxh2, waarmee zwart de h-lijn voor zijn tegenstander opent, zal een mens niet gauw overwegen, maar iets als 13...Pdf6 viel te verkiezen. 14. Lg6 Na 14. Lxf5 Pde5 zou zwart zijn zin hebben. 14...Df6 15. h3 Ph6 Ook 15...Dxg6 16. hxg4 is geen pretje voor zwart. 16. 0-0-0 Tg8 De toren maakt plaat om wits Lg6 aan te kunnen vallen. 17. Pe2 Pf8 18. Pe5 Lxe5 19. dxe5 Dxe5 Hierna wordt wits Lc3 een monster, maar iets goeds was er niet. 20. Lc3 De4

Zie het diagram.

21. Dd2 Begrijpelijk dat wit met zo’n aanvalsstelling niet de dames wil ruilen, maar hij had al toe kunnen slaan met 21. Tg5 (dreigt 22. Th5), bijvoorbeeld 21...Dxc2+ 22. Kxc2 Pxg6 23. Txg6 Pf7 24. Tdg1 met snelle winst. 21...Ld7 22. Pf4 Le8 23. f3 Dxf3 24. e4 Wits dame richt haar boze oog op Ph6. 24...d4 25. Lxd4 Td8 26. Pe6 Zwart gaf op. Na 26...Txd4 27. Pxd4 Dxe4 28. Tde1 komt hij een toren achter.

    • Hans Ree