Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oncologie

Drummer Tommy Ramone (62) overleden

De drummer van de Amerikaanse punkrockgroep The Ramones is vrijdag overleden. Dat liet zijn zakenpartner vandaag namens zijn vrouw weten. Tommy Ramone leed al geruime tijd aan kanker. Tommy Erdelyi, zoals de muzikant eigenlijk heette, was de laatste van de originele bandleden. Erdelyi werd geboren in de Hongaarse hoofdstad Boedapest en was aanvankelijk zanger van

Archiefbeeld Tommy Ramone.
Archiefbeeld Tommy Ramone. Foto AP / Tina Fineberg

De drummer van de Amerikaanse punkrockgroep The Ramones is vrijdag overleden. Dat liet zijn zakenpartner vandaag namens zijn vrouw weten. Tommy Ramone leed al geruime tijd aan kanker.

Tommy Erdelyi, zoals de muzikant eigenlijk heette, was de laatste van de originele bandleden. Erdelyi werd geboren in de Hongaarse hoofdstad Boedapest en was aanvankelijk zanger van The Ramones. Omdat de band echter geen goede drummer kon vinden, besloot hij die taak op zich te nemen. Vanaf de oprichting in 1974 tot 1978 was Erdelyi drummer, waarna hij werd opgevolgd door Marky Ramone, in werkelijkheid Marc Bell geheten. Erdelyi bleef nog wel werk van The Ramones produceren.

De vier originele bandleden hadden allen een andere achternaam maar namen de naam Ramone aan. De band werd een inspiratie voor vele volgende bands en scoorde hits als I Wanna Be Sedated, Blitzkrieg Pop, Rockaway Beach:

De band werd in 2002 bijgevoegd aan de Rock and Roll Hall of Fame. De drummer trad zelf de afgelopen jaren nog steeds op met oude hits van de band:

Ramone bezocht afgelopen mei nog de herdenkingsdienst van zijn medebandlid Johnny Ramone:

Beluister hier het album van een liveoptreden in 1978: