Dodental luchtaanvallen op Gaza opgelopen tot 120

Het Israëlische leger positioneert artillerie bij de grens met Gaza.
Het Israëlische leger positioneert artillerie bij de grens met Gaza. Foto EPA / Atef Safadi

Het dodental van de luchtaanvallen door Israël is opgelopen tot ruim 120 mensen. Israël voerde vannacht opnieuw luchtaanvallen uit op de Gazastrook. Tot grote woede van de Gazanen was een moskee doelwit van een luchtaanval.

Volgens Hamas werden twee moskeeën onder vuur genomen. De militante beweging hoopt dat de aanvallen op de gebedshuizen de Arabische wereld zullen verenigen tegen Israël, zegt een woordvoerder tegen persbureau AP.

“Het bombarderen van twee moskeeën in Gaza toont aan dat deze barbaarse tegenstander een vijand van de islam is. Deze terreur geeft ons het recht om breder te reageren om deze bezetters te bestrijden.”

Het Israëlische leger zegt dat het gebedshuis werd gebruikt als opslagplaats voor wapens. Een woordvoerder van het Israelische leger zei dat Hamas en andere militante groepen religieuze plekken systematisch gebruiken om wapens te verbergen:

“Hamas brengt opzettelijk zijn burgers in Gaza in gevaar, waarmee Hamas opnieuw minachting toont voor menselijk leven en heilige plaatsen.”

Demonstranten protesteren tegen de luchtaanvallen van Israël in Bhopal, India. Foto EPA / Sanjeev Gupta

Arabische Liga wil meer druk van de internationale gemeenschap

Sinds de strijd maandag losbarstte hebben militanten in Gaza bijna zevenhonderd raketten op Israël afgevuurd. Israël heeft die beantwoord met luchtaanvallen op 1100 doelen als wapenopslagplaatsen, raketinstallaties en wapenproductieplekken. Volgens de regering in Gaza zijn behalve de 120 doden ook nog eens 920 gewonden gevallen.

De Arabische Liga komt maandag op verzoek van de Palestijnse president Mahmoud Abbas bijeen in Kairo om de situatie in Gaza te bespreken. De Liga wil dat de internationale gemeenschap meer doet om Israël onder druk te zetten, zei een bron bij de Liga. De Palestijnen werken ondertussen aan een resolutie bij de Verenigde Naties om al het geweld tegen burgers in Israël en Gaza te veroordelen. In de resolutie staat echter niets over de raketbeschietingen, waardoor de Verenigde Staten hoogstwaarschijnlijk tegen zouden stemmen.

Netanyahu: we stoppen pas als ons doel is bereikt

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet gisteren weten niet te zullen buigen voor kritiek uit het buitenland.

“Geen internationale druk weerhoudt ons ervan om op volle kracht op te treden. Het offensief eindigt pas wanneer ons doel is bereikt. En dat doel is het herstellen van rust en vrede.”