Bod op Exact in voorbereiding

Het Nederlandse softwarebedrijf Exact wordt mogelijk overgenomen. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend nadat een onverwachte piek in de koers van Exact vraagtekens opriep bij beleggers.

Er wordt gesproken over een bod van 30 tot 35 euro per aandeel, aldus het IT-bedrijf, dat niet kwijt wil wie de gegadigde is. De waarde van Exact komt op circa 800 miljoen euro uit. Er werd al langer gespeculeerd over een overname, omdat branchegenoten Unit4 en TSS eerder werden gekocht door buitenlandse investeerders.

Exact, in 1984 opgericht door een stel Delftse studenten, werd groot met boekhoudsoftware en is actief over de hele wereld. Het bedrijf telt 1.700 werknemers en was in 2013 goed voor een jaaromzet van 213 miljoen euro en een winst van 31 miljoen euro.

Het aandeel Exact sloot de dag 22 procent hoger op 31 euro, met een aanvankelijke uitschieter van meer dan 30 procent. De laatste keer dat Exact nog boven de dertig euro-grens uitsteeg is meer dan twaalf jaar geleden.

Degenen die het meest profiteren van de koerswinst zijn oprichters Arco Van Nieuwland en Eduard Hagens, elk goed voor z’n 15 procent van de aandelen. Beiden zijn niet meer actief in het bedrijf. Aandere aandeelhouders zijn Delta Lloyd (13,7 procent) en Silchester Investors (9,7 procent).

De andere Exact-grondleggers, Rinus Dekker, verkocht zijn aandeel al in 2009. Hij overleed in 2011.