Perkamentworm leeft in bijzonder buisje

Foto Alexander Semonov

Elastisch, leerachtig, sterk én bestand tegen vorst en hitte. De buis van de perkamentworm is van een heel bijzonder materiaal gemaakt, ontdekten Britse en Amerikaanse biologen (Journal of the Royal Society Interface). Perkamentwormen leven langs kusten in grote delen van de wereld. De borstelwormen van zo’n 25 centimeter wonen in een zelfgemaakte, taaie, rubberachtige U-vormige buis. De biologen droogden de buizen en verhitten ze tot 250 graden. De meeste biologische materialen verkolen dan, de buisjes niet. Ondergedompeld in water kunnen ze wisselende temperaturen tussen -5 en 75 °C aan, zonder hun elasticiteit te verliezen. Het is een raadsel waar ze van gemaakt zijn. De onderzoekers denken aan een combinatie van eiwitten en suikers.

    • NRC