Afghaanse presidentskandidaten steunen stemfraudeonderzoek

De Afghaanse presidentskandidaat Ghani (links) met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry in Kabul. Foto EPA

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt dat beide Afghaanse presidentskandidaten instemmen met een grondig onderzoek naar fraude bij de afgelopen verkiezingen in het land. Ashraf Ghani Ahmadzai en Abdullah Abdullah zullen zich neerleggen bij de uitkomst, zei Kerry in Kabul.

Dat meldt persbureau AP.

Kerry bracht een bliksembezoek aan Afghanistan om een eind te maken aan de problemen rond de verkiezingsuitslag in dat land.

Het onderzoek naar de fraude zal worden uitgevoerd door de Verenigde Naties. Ghani en Abdullah zullen beide toezichthouders leveren.

De hertelling van alle acht miljoen stembiljetten gaat een aantal weken duren. Door het onderzoek zal de beëdiging van de nieuwe Afghaanse president worden uitgesteld tot 2 augustus.

De kiescommissie benadrukte eerder al dat er nog geen winnaar kon worden aangewezen, omdat er nog miljoenen stemmen worden gecontroleerd op fraude. De commissie heeft eerder al erkend dat er gesjoemeld is met stemmen, maar het is nog onduidelijk om hoeveel stemmen het gaat.

Abdullah erkent de uitslag in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen niet. Hij kreeg de meeste stemmen gekregen in de eerste ronde, maar in de tweede kreeg Ghani er opeens een miljoen meer.

In de voorlopige uitslag kreeg Ghani ruim 56 procent van de stemmen. Abdullah meent dat de vertrekkende president Hamid Karzai met de uitslag heeft gerommeld ten behoeve van Ghani.

    • Niels Posthumus