Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Zomereditie NRC Boeken #2: Morris, Grand en Ten Berge

Vandaag in de zomerversie van de bijlage Boeken, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: Ian Morris, David Grand en H.C. ten Berge.

Oorlog is goed, maar lang niet altijd

Oorlog is niet zinloos, maar helpt de wereld vooruit, weet historicus Ian Morris zeker. Het bewijs: de kans dat we – wereldwijd – nu door geweld omkomen is veel kleiner dan tijdens de Romeinen of in de Middeleeuwen.

Door Bernard Hulsman. Lees meer.

Zoeken naar liefde in de schaduwen van Hollywood

In een roman van David Grand vol liefde, moord en verraad, meeslepend als een klassieke film, creëert de ene broer fictie en vernietigt de ander diens letterlijke leefwereld. Alle dreiging komt van buiten.

Door Deniz Kuypers. Lees meer.

Een prachtsigaar uit eigen doos

Op zijn 75ste komt dichter H.C. ten Berge met een verzameling van de poëzie die hij schreef tussen 1993 en 2013. Het is een sierlijke bekroning van een groots dichtersschap.

Door Arie van den Berg. Lees meer.

‘Wereldwijd worden mensen verdreven, verwijderd, geschrapt’

Een interview met globaliseringsexpert Saskia Sassen, die in haar nieuwe boek mondiale investeringsstromen en massale ontheemding met elkaar verbindt. ‘Staats- en bedrijfselites hebben hetzelfde belang.’

Door Maartje Somers. Lees meer.

Wordt vervolgd… Oh, nee toch niet

Pep was voor de generatie die nog te jong was voor sex, drugs & rock ‘n’ roll, maar die al geen geduld meer had voor een eend die zich ‘oom’ liet noemen. Waarom liep het treurig af met dit mooie blad?

Door Sjoerd de Jong. Lees meer.