Zonder Windows XP verkopen pc’s iets beter. Maar niet zo goed als tablets

Een klein lichtpuntje op de computermarkt: het gaat volgend jaar weer iets beter met de verkoop van pc’s, voorspelt onderzoeksbureau Gartner. Het aantal verscheepte desktopcomputers en laptops groeit dit jaar met 2,9 procent, en zal volgend jaar verder klimmen. Keerzijde van dit lichtpuntje is dat het aantal verkochte tablets in 2015 - voor het eerst - boven het aantal verkochte pc’s uitkomt.

Aanschaffen van een nieuwe computer weer populairder

Opvallend is de stijging van het aantal zogeheten ultramobiles. Hier rekent Gartner kruisingen tussen tablets en laptops onder - denk aan de Macbook Air, Chromebook van HP of de Transformer Book van Asus.

Volgens het onderzoeksbureau draagt het feit dat Windows XP niet meer wordt ondersteund bij aan de toenemende verkoop van computers. Het ooit zo populaire besturingssysteem werd in 2001 geïntroduceerd, dertien jaar later viel het doek.

Dat komt door de val van Windows XP

Maar heeft niet iedereen tegenwoordig een pc in de broekzak? Vergeleken met de tablet en mobielmarkt is de positieve ontwikkeling slechts een kleintje: het aantal verscheepte smartphones stijgt tot 2018 naar ruim 1.7 miljard toestellen.

Mobiel blijft dus de groeimarkt

    • Yordi Dam