Road to Sensation, North Sea Jazz en Japanse striphelden

Dit weekend speelt Oranje de zogeheten ‘troostfinale’. Mocht je vanwege algehele verslagenheid je geheel aan het WK willen onttrekken, lees dan verder. Want er is ook nog North Sea Jazz, de docu Road to Sensation en je kunt Japanse striphelden kijken in Leiden.

De bandleider van het Sun Ra Centennial Dream Arkestra, die dit weekend op North Sea Jazz in Rotterdam spelen. Screenshot Youtube.com

Dit weekend speelt Oranje de zogeheten ‘troostfinale’. Mocht je vanwege algehele verslagenheid je geheel aan het WK willen onttrekken, lees dan verder. Want er is ook nog North Sea Jazz, de docu Road to Sensation en je kunt Japanse striphelden kijken in Leiden.

FESTIVAL // North Sea Jazz

vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 juli, Ahoy Rotterdam

Het is uitverkocht, maar de 39e editie van North Sea Jazz krijg je in ieder geval goed mee via radio, televisie en nrc.nl. We doen het hele weekend verslag vanaf het festival op nrc.nl/muziek. De afgelopen week zette de NRC-muziekredactie bijvoorbeeld al tips voor vrijdag, zaterdag en zondag voor je op een rijtje.

Op zaterdag en zondag zijn er twee televisieuitzendingen van de NTR op Nederland. Verwacht een verzameling van interviews met musici, muziekfragmenten, oude helden en de nieuwkomers. De presentatie is in handen van Sylvana Simons, Winfried Baijens en Andrew Makkinga:

  • zaterdag 12 juli: 22u - 00u
  • zondag 13 juli: 23u - 00.30u

Ook is Radio 6 weer drie dagen live te horen vanaf het festival. 3FM zendt live uit vanaf het festival met dj’s Rob Stenders, Coen Swijnenberg, Paul Rabbering en Domien Verschuuren:

  • vrijdag 11 juli: 22.00 – 01.00 uur;
  • zaterdag 12 juli: 20.00 – 24.00 uur;
  • zondag 13 juli: 20.00 – 24.00 uur;

NPO Cultura staat al de hele week in het teken van North Sea Jazz, en doet ook vanavond nog een duit in het zakje met bijvoorbeeld de clipkeus van Hall & Oates. Hier vind je het volledige uitzendschema.

KIJKEN // Road to Sensation

zaterdag 12 juli, 20.30u, Fox

Sensation is al jaren één van de grootste en belangrijkste dancefeesten in Nederland. De rest van de wereld is inmiddels ook om: ook in Rusland, Chili en Australië zijn de witte feestgangers bij elkaar gekomen. De nieuwste editie van Sensation, Welcome To The Pleasure Dome, beleefde op 5 juli de wereldpremière in de Amsterdam ArenA. Voor de documentaire ‘Road to Sensation‘ legde Fox alles vast wat er bij zo’n megaproductie komt kijken. Aanstaande zaterdag is de documentaire te zien op tv.

Kijk je alvast in met de de eerste aflevering van een docuserie die KLM over Sensation maakte:

POPPETJES KIJKEN // Japanse striphelden

t/m 31 augustus, Sieboldhuis, Leiden

Het Leidse Japanmuseum het Sieboldhuis heeft de komende tijd striphelden in huis. Op de overzichtstentoonstelling ‘Japan: Kingdom of Characters‘ kom je oog in oog te staan met de Japanse striphelden van 1950 tot nu; denk aan Pokémon, Moncchichi, Tamagotchi, de Power Rangers en Hello Kitty. Volgens het museum is bijna elke Nederlandse dertiger met deze (strip)figuren opgegroeid:

“Door de explosieve groei van de Japanse subculturen van anime en manga, blijft de populariteit ook in Nederland stijgen. Maar het succes in Japan blijft ongeëvenaard. Daar is het leven doordrongen van talloze actiehelden, anime-figuren, gamefiguren, schattigheidssymbolen en marketingmascottes. Steden, merken en overheidsinstellingen gebruiken mascottes voor marketing of als voorbeeldfiguur. Bijvoorbeeld Pipo-kun, die op een vrolijke manier de regels en verboden toelicht in de openbare ruimte.”

Met behulp van een nagebouwde Hello Kitty slaapkamer van een doorsnee Japans tienermeisje kom je erachter wat een stripheld is, waarom Japanners van deze helden houden en hoe lang ze al bestaan. Voor kinderen is er genoeg te doen: ga met je helden op de foto, knutsel je eigen stripfiguur, maak een Hello Kitty of Power Rangers-masker, duik in de verkleedkist of speel bordspelletjes. Voor volwassenen zijn er Manga-workshops en verschillende lezingen in het thema van de tentoonstelling.

Kijk alvast een korte reportage waarin je kennis maakt met Hello Kitty-fans uit Nederland:

ONTDEKKEN // Culturele Zondagen Utrecht

vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 juli, Utrecht

Van Noord, Oost en Zuid naar West en Leidsche Rijn: de Utrechtse Culturele Zondagen gaan dit weekend op tour naar de mooiste bekende en onbekende culturele plekken aan de randen van Utrecht. Via bijzondere (hard)loop-, bus-, wandel-, vaar-, step-, skate en fietsroutes kom je terecht op nieuwe inspirerende culturele en creatieve hotspots. Ga ‘on tour’ en ontdek de stad opnieuw. In aanloop naar de zondag vindt er een speciaal programma plaats op vrijdagavond 11 en zaterdagmiddag 12 juli als aftrap. Bekijk hier het programma, met o.a. activiteiten in de Botanische Tuinen, Brouwerij Maximus en Slot Zuylen.

    • Judith Laanen