Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Volkert van der G. naar rechter over voorwaarden vrijlating

Een auto met Volkert van der G. bij aankomst bij de rechtbank.
Een auto met Volkert van der G. bij aankomst bij de rechtbank. Foto ANP / Marcel Antonisse

Volkert van der G. stapt naar de rechter omdat hij de voorwaarden van zijn vrijlating te streng vindt. Dat meldt de Haagse rechtbank, schrijft persbureau Novum. De zaak dient maandag.

Onder de huidige voorwaarden moet de 44-jarige Van der G. zich in ieder geval zes jaar wekelijks melden bij de reclassering. Ook moet hij een enkelband met gps dragen. Daarnaast wordt hij verplicht begeleid door een psycholoog of psychiater en mag hij geen contact hebben met de media.

Van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, kwam begin mei onder strenge voorwaarden vrij. Hij had twee derde van zijn straf van achttien jaar uitgezeten en mocht daarom zijn cel vervroegd verlaten. Overtreedt Van der G. een van deze voorwaarden, dan kan hij direct weer in de cel belanden.

Van der G. woont sinds zijn vrijlating in Apeldoorn

Sinds Van der G. in mei met proefverlof mocht, werd er gespeculeerd over zijn woonplaats. Uiteindelijk bevestigde burgemeester John Berends van Apeldoorn dat Van der G. zich had gevestigd in zijn stad. In een brief schreef Berends dat hij zich bewust was van de impact, maar dat Van der G. ook recht heeft op een woning.

“Een rustige en stabiele woonomgeving draagt in mijn ogen bij aan de re-integratie van Van der G.”

Voorafgaand aan de vrijlating was er veel discussie over de vraag of Van der G. wel met proefverlof mocht. Staatssecretaris Teeven van Justitie (VVD) was tegen. De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) oordeelde echter anders.