Verdachte aanslag Brussel akkoord met uitlevering

Een rechtbanktekening van Mehdi N., de 29-jarige verdachte.
Een rechtbanktekening van Mehdi N., de 29-jarige verdachte. Foto AFP / Benoit Peyrucq

De man die wordt verdacht van de schietpartij in het Joods Museum van Brussel heeft zijn juridische gevecht tegen zijn overlevering aan België gestaakt. Dat heeft de advocaat van Mehdi N. vandaag gezegd, meldt persbureau AP. Bij de aanslag in mei kwamen vier mensen om het leven.

De 29-jarige N. werd kort na de aanval gearresteerd in de Zuid-Franse stad Marseille. De terrorist heeft de Franse nationaliteit en wilde in Frankrijk worden berecht. N. vreesde dat België hem zou uitleveren aan een ander land. Nadat hij garanties had ontvangen dat dit niet zal gebeuren, ging N. akkoord met overplaatsing naar België.

N. heeft in Syrië gevochten met extremistische rebellen van de sunnitische terreurbeweging Islamitische Staat. De aanslag die hij pleegde zwengelde een debat over het gevaar van teruggekeerde Syriëgangers aan.

    • Marije Willems