Hoge opbrengst Van Regteren Altena-collectie: 16 miljoen

71 topstukken uit de verzameling oude tekeningen van hoogleraar kunstgeschiedenis I.Q. van Regteren Altena (1899-1980) hebben gisteren bij Christie’s 13,2 miljoen pond (ruim 16 miljoen euro) opgebracht. Voor de erven betekent dat een netto-opbrengst van 14 miljoen euro, ruim het dubbele van wat het veilinghuis had verwacht. Een voorstudie van Peter Paul Rubens voor zijn schilderij Samson en Delilah bracht het meeste geld op, omgerekend ruim 4 miljoen euro. Opmerkelijk was het resultaat voor een tekening van Hendrick Goltzius waarop de kunstenaar zijn rechterhand vastlegde: 3,3 miljoen euro, ruim zes keer de schatting. Altena was een gepassioneerde verzamelaar die dankzij een fenomenale kennis met een klein budget een verzameling van wereldklasse bij elkaar bracht. Later werd hij hoogleraar en directeur van het Rijksprentenkabinet in Amsterdam. De overige tekeningen uit zijn collectie zullen later in Amsterdam en Parijs worden geveild. (NRC)