Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Noodwet Britten over gegevens

De Britse regering komt met een noodwet die telefoon- en internetbedrijven verplicht gegevens twaalf maanden te bewaren. Eerder dit jaar bepaalde het Europees Hof van Justitie dat de huidige Britse datawetgeving in strijd was met burgerrechten. David Cameron zei dat hij „niet de premier wil zijn die het volk moet toespreken na een terroristische aanslag, en moet zeggen dat er meer gedaan had kunnen worden om het te voorkomen”. Hij sprak van „geloofwaardige bedreigingen voor de veiligheid” door jihadstrijders, pedofielen en georganiseerde misdaad. De wet wordt volgende week zeker aangenomen, omdat vooraf steun is gezocht van oppositiepartij Labour. In Nederland heeft staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) de Raad van State om advies gevraagd over de uitspraak van het Europees Hof. Dat advies wordt in augustus verwacht. Tot die tijd blijft voor telecombedrijven de verplichting bestaan om mobiel- en mailverkeer op te slaan.(NRC)