Toyota en BMW kleuren samenwerking in

HONG KONG - OCTOBER 8: Traffic and pedestrians on Nathan Road October 8, 2012 in Hong Kong, China. Nathan Road is the main thoroughfare through Kowloon.

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Toyota Motor en BMW bouwen aan een gezamenlijk platform voor de ontwikkeling van twee sportauto’s, meldt Asia Nikkei Review. Op zijn vroegst rollen in 2017 de BMW Z4 en de retro Toyota Supra, een populair model uit de jaren tachtig en negentig, van de fabrieksband.

Deze twee auto’s zullen de eerste vruchten zijn die Toyota en BMW plukken van de samenwerking die zij in 2013 aangingen. Naast de ontwikkeling van de Z4 en Supra zullen Toyota en BMW de mogelijkheden onderzoeken om samen onderdelen te produceren voor auto’s van beide merken.

Voor het Japanse Toyota is de samenwerking erop gericht gebruik te maken van de uitgebreide expertise van het Duitse BMW, waardoor bovendien de bedrijfskosten gedrukt kunnen worden. In 2011 werkten de twee merken al samen bij de ontwikkeling van lithium-ion batterijen.

Niet alleen Bank of China ligt onder vuur

De Bank of China is niet de enige Chinese staatsbank die zich schuldig zou maken aan witwaspraktijken. Ook China Citic Bank zou vuile handen hebben, onthullen bronnen aan The South China Morning Post.

De Chinese staatstelevisie CCTV nam woensdag Bank of China onder vuur in een zeldzaam openbaar conflict tussen twee overheidstakken. De staatsbank zou voor een fikse commissie financiële transacties onttrekken aan het zicht van de overheid. Op beelden is te zien hoe een medewerker een undercoverjournalist coacht om grote sommen geld naar het buitenland te sluizen, meer dan de 37 duizend euro die China per persoon toestaat.

Bank of China ontkent schuldig te zijn aan witwaspraktijken en wijt de berichtgeving van CCTV aan een gebrek aan kennis van financiële transacties. Of de onthullingen van CCTV gevolgen hebben voor de bank - en China Citic Bank - is onduidelijk want beide staan onder direct toezicht van Beijing.

Maleisische CIMB wordt een megabank

Maleisië is binnen afzienbare tijd twee lokale banken armer, maar een islamitische megabank rijker. CIMB Group Holdings - de tweede bank van het land - kondigde vannacht aan dat het toestemming heeft van toezichthouders om onderhandelingen te starten voor een megafusie.

De komende drie maanden overlegt CIMB met de kleinere banken RHB Capital en Malaysia Building Society over een deal, schrijft Asia Nikkei Review. De drie banken hebben een gezamenlijke waarde van 143 miljard euro.

De aanstaande fusie van CIMB is de laatste van een lange reeks die de bank tot een van de grootste financiële instituten van het land maakt. De Maleisische regering stuurt binnenlandse bedrijven actief aan op het betreden van het wereldtoneel door grote regionale spelers te worden - door fusies of overnames.

    • Hans Klis