Van Poppel en Clement als eerste Nederlanders ‘abandon’

Een Tour-dokter bekommert zich om Stef Clement nadat hij in de etappe van vandaag gevallen is. AP / Laurent Cipriani

Na Stef Clement eerder vandaag is nu ook sprinter Danny van Poppel uit de Tour de France gestapt. Clement was na een val de eerste Nederlander die dit jaar de Tour moest verlaten. Van Poppel moest de zevende etappe later in de middag staken.

Clements ploeg Belkin meldt dat de 31-jarige renner onderzocht is in een ziekenhuis en daarna naar huis mocht. Hij viel vandaag tijdens de zevende etappe van Épernay naar Nancy en stapte niet meer op zijn fiets. Er blijkt volgens Belkin niets gebroken maar de renner klaagt wel over veel pijn aan rug en nek.

Clement reed zijn eerste Tour sinds 2009 toen hij in de tweede etappe tot strijdlustigste renner werd uitgeroepen. De tweevoudig Nederlands kampioen tijdrijden veroverde eerder dit jaar nog opvallend genoeg de bergtrui in de Ronde van Catalonië.

Danny van Poppel had al enkele dagen last van een knieblessure, meldt zijn team Trek. Vorig jaar debuteerde de 20-jarige sprinter in de Tour, nog in dienst van het gewezen Vacansoleil-DCM. Ook toen viel Van Poppel voortijdig uit.

Twitter avatar TrekFactory Trek Factory Racing Yes, @DannyVanPoppel has withdrawn from #TDF due to knee pain, but the young sprinter has a long career ahead. http://t.co/Go31KVydij

De ploegen van Lampre-Merida en Sky zijn beide al twee renners kwijt. Belkin, Tinkoff-Saxo, Katjoesja, Trek, Lotto-Belisol en Omega Pharma-Quick-Step hebben een uitvaller.

    • Jules Seegers