Les revenants

Canvas, 22.15-23.05u

Bij een busongeluk tijdens een schoolreisje overlijdt de 15-jarige Camille. Haar moeder kwijnt weg van verdriet en bidt dagelijks om haar terugkeer. En ineens is Camille er weer. Achteloos staat ze de koelkast te plunderen, kauwend op boterhammen, zich nergens van bewust. Haar moeder is totaal verbluft.

Met Les revenants wilde de Franse regisseur Fabrice Gobert een serie maken over terugkerende doden, maar zonder dat het meteen vleesetende zombies zijn.

De premisse van deze prachtige Franse tv-serie is dus: wat als onze dierbaren, na vele jaren simpelweg weer terugkomen? Camille blijkt niet de enige. Meer doden komen terug: hun hart klopt, ze ademen, ze wandelen en praten. Alleen slapen ze niet en ze zijn zich er evenmin van bewust dat ze dood zijn.

In vier of tien jaar is veel veranderd; het leven heeft een nieuwe logica gekregen. Zo staat Adèle, tien jaar nadat haar grote liefde Simon op hun trouwdag overleed, op het punt opnieuw te trouwen. De worsteling die de herenigde geliefden in Les revenants doormaken, is hartverscheurend. Bijzonder is dat de toeschouwer hier ook eens met de doden meeleeft.

    • Herien Wensink