Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Schikking Fokker ter discussie

De schikking die Fokker Services overeen is gekomen met de Amerikaanse overheid wegens het overtreden van sancties tegen onder andere Iran, staat op losse schroeven. Een rechter in Washington wil nog een aantal partijen horen voordat hij de schikking onderschrijft.

De rechter heeft vragen over de voorwaarden voor de schikking en de medewerking van Fokker Services zelf. Met name over de vraag of het bedrijf de verkoop van vliegtuigonderdelen vrijwillig naar buiten heeft gebracht. Hij wil ook onderzoeken waarom medewerkers die betrokken waren bij de omstreden transacties niet zijn bestraft. Daarom volgt op 24 juli een nieuwe hoorzitting. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Begin juni kwam Fokker Services een schikking overeen met de Amerikaanse overheid van 21 miljoen dollar (15 miljoen euro). Dat bedrag was gelijk aan de omzet die de verkoop van de omstreden onderdelen had gegenereerd. Fokker Services kreeg geen extra boetes opgelegd omdat het bedrijf in 2010 zelf met de informatie naar buiten was gekomen. De relatief lage boete zou een direct gevolg zij van de „eerlijke” opstelling van het bedrijf.

Onderzoek van Bloomberg zou echter uitwijzen dat de Amerikaanse overheid al minstens twee jaar eerder op de hoogte was van de overtredingen. Dit zou twijfel zaaien over de vrijwillige opstelling van Fokker Services.

Fokker Services maakt deel uit van Fokker Technologies, een van de toeleveranciers voor de F-35 gevechtsvliegtuigen die Lockheed Martin aan het Amerikaanse leger levert.