Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

‘Rutte door Merkel gepolst als opvolger Van Rompuy, maar weigerde’

Premier zou bedankt hebben voor het voorzitterschap van de Europese Raad
Premier zou bedankt hebben voor het voorzitterschap van de Europese Raad Foto ANP/Bart Maat

Premier Mark Rutte is twee weken geleden door bondskanselier Angela Merkel gepolst voor het voorzitterschap van de Europese Raad, maar heeft voor de eer bedankt.

Update 15.38 uur - Tijdens zijn wekelijkse persconferentie herhaalde Rutte nogmaals zijn reactie:

“Ik ben niet in de markt en niet gevraagd”.

Update 11.49 uur - Premier Rutte heeft voorafgaand aan de ministerraad wederom ontkend dat hij is gevraagd:

“Ik ben niet gevraagd en ik ben ook niet in de markt.”

Eind juni werd er gespeculeerd over een nieuwe topbaan voor Rutte. Naar nu blijkt heeft de Duitse bondskanselier Merkel Rutte gepolst of hij interesse zou hebben in het voorzitterschap van de Europese Raad, het orgaan van de EU-regeringsleiders.

Rutte deed het toen af als een gerucht, en stelde dat hij al ‘een prachtige baan’ heeft. De Telegraaf meldt vanochtend echter dat Merkel wel degelijk aan hem dacht. Rutte ligt goed bij de Britten en zou in de hoedanigheid van voorzitter een verbindende rol kunnen spelen.

Twitter avatar JaapJansen Jaap Jansen Volgens Merkel kan Rutte een brug slaan tussen het VK (Cameron) en rest van EU. Ook vindt ze hem inhoudelijk flexibel genoeg voor de baan

De premier had echter geen interesse in de baan; hij wil het tweede kabinet tot een succes maken. Stopt hij als premier, dan kan dat het einde van het kabinet betekenen.

Twitter avatar JaapJansen Jaap Jansen Rutte is er op gebrand zijn tweede kabinet succesvol de rit te laten uitzitten, nadat zijn eerste ploeg (VVD-CDA, gedoogsteun PVV) sneefde