Ambtenaren vrezen hoogtevrees

Ambtenaren van de gemeente Rotterdam die last hebben van hoogtevrees kunnen straks op cursus om daarvan af te komen. Dit is nodig omdat de ambtenaren na de zomer in een nieuw gebouw gaan werken, De Rotterdam, dat 150 meter hoog is. In De Rotterdam lopen de ramen door tot aan de vloer, wat voor mensen met hoogtevrees onprettig kan zijn. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat geïnventariseerd wordt wie problemen zal ondervinden. Ook ambtenaren die een liftfobie hebben, worden zo goed mogelijk geholpen.

Hoge gebouwen zoals De Rotterdam kunnen bij stevige wind of storm ook een klein beetje ‘trillen’. Daar kunnen ook mensen die geen hoogtevrees hebben last van krijgen. Van werknemers in wolkenkrabbers in New York is bekend dat sommigen ‘zeeziek’ of misselijk worden van het bewegen van een gebouw. Hoogtevrees bestaat in verschillende gradaties. Mensen die erge last hebben durven niet op een stoel te staan. Mensen die minder last hebben vinden het eng om in een stoeltjeslift te stappen of over een galerij van een flat te lopen.

De verschillende Rotterdamse ambtenaren die nu in 32 gebouwen werken, verhuizen naar vier gebouwen: het stadhuis, het Timmerhuis, de toren aan de Librijesteeg en De Rotterdam. In De Rotterdam van architect Rem Koolhaas op de Kop van Zuid komen 2.300 werkplekken voor in totaal 3.200 mensen. Zij trekken daar vanaf augustus in. Eind december moet de verhuizing voltooid zijn.

    • Sheila Kamerman