Ambtenaren op hoogtevreescursus

Ambtenaren van de gemeente Rotterdam die last hebben van hoogtevrees kunnen straks een cursus volgen om daar vanaf af te komen. Dit is belangrijk omdat ze na de zomer in een nieuw gebouw gaan werken, De Rotterdam, 150 meter hoog. Ook ambtenaren met een liftfobie worden zo goed mogelijk geholpen.

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat geïnventariseerd wordt wie problemen verwacht. In De Rotterdam lopen de ramen door tot aan de vloer, wat voor mensen met hoogtevrees onprettig kan zijn.

Daarnaast kunnen hoge gebouwen een klein beetje ‘trillen’ bij stevige wind of storm. Vooral mensen met hoogtevrees vinden dat vervelend. Overigens, ook mensen die geen hoogtevrees hebben, kunnen er last van hebben. Van werknemers in wolkenkrabbers in New York is bekend dat sommigen ‘zeeziek’ of misselijk worden van het ‘bewegen’ van een gebouw.

Hoogtevrees bestaat in verschillende gradaties. Mensen die erge last hebben durven niet op een stoel te staan. Mensen die minder last hebben vinden het eng om in een stoeltjeslift te stappen of om over een flatgalerij te lopen.

De Rotterdamse ambtenaren, die nu in 32 gebouwen werken verspreid over de stad, gaan naar vier gebouwen: het stadhuis (aan de Coolsingel), het Timmerhuis (achter het stadhuis), de toren aan de Librijesteeg (bij de markt aan de Binnenrotte) en De Rotterdam.

In De Rotterdam van architect Rem Koolhaas op de Kop van Zuid komen 2.300 werkplekken voor in totaal 3.200 mensen. Zij trekken daar vanaf augustus in. Eind december moet de verhuizing voltooid zijn. De Rotterdam is een van de grootste gebouwen van Nederland. Behalve kantoren zijn er onder meer ook een hotel en appartementen gevestigd.