Beloningen

Nationale Nederlanden zet alvast 240 miljoen euro opzij. Voor bonussen

Pak hem beet 240 miljoen euro. Dat heeft Nationale-Nederlanden alvast opzij gezet om onder meer zijn allerhoogste medewerkers de komende tijd een extraatje van te kunnen geven. Het gaat om een pakket aandelen dat de verzekeraar vast heeft “gereserveerd” bij de beursgang van afgelopen week. 3 procent van de ruim 350 miljoen aandelen maximaal. De komende jaren zal een aanzienlijk deel daarvan hoogstwaarschijnlijk als bonus worden uitgekeerd aan de top.

Als dat allemaal terecht zou komen bij het topkader, komt dat neer op 2,4 miljoen euro per persoon. Het topkader bestaat uit ongeveer 100 man. Maar je moet nog wel corrigeren voor het feit dat een deel van de aandelen zal worden gebruikt voor een ‘spaarprogramma’ voor gewone medewerkers.  Een deel  wordt ook aangewend voor het uitkeren van in het verleden toegekende bonussen. Daar tegenover staat weer dat de waarde van het pakket is gebaseerd op de aandelenprijs nú. Mocht de koers stijgen, dan wordt de bonus weer hoger. Het gaat dus sowieso om een groot bedrag.

Het allerhoogste personeel van Nationale-Nederlanden, inmiddels omgedoopt tot NN Group, krijgt daarnaast nog een contante bonus uitgekeerd. Doorgaans is die even hoog als de aandelenbonus.  Over hoeveel jaar dat geld en die aandelen worden uitgekeerd, is niet duidelijk. Maar volgens een woordvoerder zou vijf jaar “aan de lage kant” zijn.

Kabinet wil bonussen beperken

Twee weken geleden nog ontstond ophef over de verhoging van de salarissen die ABN Amro bleek te hebben doorgevoerd ter compensatie van een bonusregeling. Het kabinet wil over twee jaar bonussen gemaximeerd hebben op 20 procent van het vaste salaris. Minister Dijsselbloem vindt dat de beloningen in de financiële sector verder moeten worden versoberd, ondanks versoberingen die reeds zouden zijn doorgevoerd.

De gereserveerde aandelen staan vermeld in het ruim 700 pagina’s tellende  prospectus dat Nationale-Nederlanden voorafgaand aan de beursgang heeft verstrekt.

NN Group Equity Prospectus

In een prospectus moet een bedrijf van de toezichthouder grote openheid betrachten over beloningen. Meestal meer dan een bedrijf wil. Bij Nationale-Nederlanden, waar beloningen net als bij de meeste financiële instellingen gevoelig liggen, leidt dat tot interessante inzichten. Zoals dat er in het algemeen uitstekend  wordt betaald.

Topman Lard Friese verdiende in 2013 bijvoorbeeld in totaal 1,7 miljoen euro. Meer dan zijn voormalige baas bij ING, Ralph Hamers. Die had in 2013 een inkomen van  1,3 miljoen euro. Het verschil is te verklaren doordat er bij ING geen bonussen worden uitbetaald zolang het bedrijf nog in het krijt staat bij de Staat. Maar het blijft opmerkelijk. Hamers leidde een veel groter bedrijf dan Friese,  ING én Nationale-Nederlanden. Friese had alleen een hoge functie bij de verzekeringspoot.

Friese  kreeg in 2013 een vast salaris van 768.250 euro, een bonus van 625.000 euro, een pensioenbijdrage van 186.917 euro. En zogeheten “emolumenten” (extra’s) ter waarde van nog eens 75.000 euro, voor bijvoorbeeld zijn dienstauto. Ook mocht Friese nog gebruik maken van gratis belasting- en financiële planningsadvies  – maar dat zou ook noodzakelijk zijn omdat de uitbetaling van topsalarissen aan strikte regels is gebonden.

NN: bonussen gerechtvaardigd

Het beloningsbeleid doet denken aan het beleid dat gangbaar is in de rest van de financiële sector, en waarop veel kritiek is. Veel mensen vinden dat de beloningen in de financiële sector te riant zijn, ondanks versoberingen die zouden zijn doorgevoerd.

Volgens Nationale-Nederlanden zijn de beloningen gerechtvaardigd omdat toppersoneel nu eenmaal topbeloningen verdient. Anders is het ook moeilijk om talent “aan te trekken en te behouden”. Daarbij zegt de verzekeraar zich netjes aan alle regels te houden. De totale bonus zou niet meer bedragen dan 100 procent van het salaris. Als de nieuwe wet er is wordt dat 20 procent. Nationale-Nederlanden benadrukt ook dat de beloningspakketten internationaal vergeleken laag zijn, althans iets onder het gemiddelde. Dat zou beter bij de gematigde “beloningsfilosofie” van het bedrijf passen.