Raketten uit Libanon op Israël afgevuurd, VS willen bemiddelen

Een luchtaanval in het noorden van de Gazastrook. Foto ANP/EPA/Atef Safadi

Vanuit het zuiden van Libanon zijn vanochtend twee raketten op Israël afgevuurd. De aanval werd door het Israëlische leger met artillerievuur beantwoord. Ondertussen gingen de acties van het Israëlische leger op de Gazastrook vannacht door. President Obama heeft aangeboden om te bemiddelen.

Dat meldt AFP vanochtend. De raketten sloegen in in een dunbevolkt gebied, nabij de kibboets Kfar Yuval in het noorden van Israël. Daarbij zijn geen slachtoffers gevallen. De verdenking leek aanvankelijk uit te gaan naar Hezbollah, maar militaire functionarissen denken niet dat de organisatie betrokken wil worden bij het nieuwe conflict tussen Hamas en Israël. Vermoedelijk gaat het om een kleine Palestijnse beweging die solidair wil zijn met Hamas, aldus AFP.

De Amerikaanse president Obama heeft in een gesprek met premier Netanyahu vannacht bemiddeling van de VS aangeboden om een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas te bewerkstelligen. In 2012, toen Israël ook acties uitvoerde in de Palestijnse gebieden, bemiddelde toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton tussen de strijdende partijen voor een bestand.

Aangezien de VS Hamas als een terroristische organisatie zien, zullen directe onderhandelingen met de beweging niet mogelijk zijn. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft Qatar en Egypte opgeroepen om op Hamas druk uit te oefenen om een staakt-het-vuren mogelijk te maken.

Ook vannacht gingen de luchtaanvallen op Hamas-doelwitten in de Gazastrook door. Volgens Reuters zijn sinds het begin van Operatie Machtige Klif tot nu toe 82 doden gevallen.

CNN-verslaggever Ben Wedeman is in Gaza en Twitterde vannacht over de aanval:

Twitter avatar bencnn benwedeman 2:47 AM: Large explosion in central #Gaza City follows another one. Sounds like bombardment from Israeli ships. #Palestine #Israel
Twitter avatar bencnn benwedeman Shelling around Al-Wafa Hospital east of #Gaza. Heavy gun fire, rocket fire in direction of Shati Refugee Camp. #Palestine #Israel
Twitter avatar bencnn benwedeman Exchange of fire between presumed Hamas fighters and Israeli war ships near Shati Refugee Camp, #Gaza City. #Palestine #Israel
Twitter avatar bencnn benwedeman Since recent blasts and gunfire in past hour in and around #Gaza City, at least 15 people wounded, some seriously. #Palestine #Israel
Twitter avatar bencnn benwedeman One killed in air strike in Barcelona neighborhood south of #Gaza City. #Palestine #Israel
Twitter avatar bencnn benwedeman 4:11 AM: #Gaza City is quiet again. For the moment.

Na de ontvoering van en moord op drie Israëlische tieners, wier lichamen eind juni gevonden werden, is de situatie tussen Israël en Palestina in een stroomversnelling geraakt. Lees hier in een tijdlijn wat er tot nu toe is gebeurd.

    • Philippus Zandstra