Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Overheidsfinanciën

Premier Aruba kondigt hongerstaking aan

Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De Arubaanse premier Mike Eman gaat in hongerstaking. Dat heeft hij vanavond gezegd voor de camera’s van Telearuba, de nationale tv-zender. Aanleiding is het besluit van de rijksministerraad om gouverneur Fredis Refunjol de opdracht te geven de landsbegroting 2014 nog niet te tekenen.

Eman in een verklaring:

“Aruba wordt gegijzeld, verkracht en vernederd door Nederland. Het laat zijn koopmansgezicht zien en niet het gezicht van de dominee. Met een koopman kunnen we niet samen een koninkrijk bouwen, daar gaat het alleen om geld. Aruba wil samenwerking, geen geld.”

Eman zegt zijn hongerstaking pas te beëindigen als Refunjol de begroting heeft getekend.

Toestand overheidsfinanciën zorgelijk

In een verklaring noemde Eman het besluit van de rijksministerraad al onrechtmatig. Volgens de premier had eerst de Raad van State moeten worden geraadpleegd, en schendt het besluit het budgetrecht van het Arubaanse parlement. Nederland respecteert de autonomie van Aruba niet.

De toestand van de overheidsfinanciën van Aruba is zeer zorgelijk, vindt de Nederlandse minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA). Het eiland heeft een overheidsschuld van bijna anderhalf miljard euro, ongeveer driekwart van wat alle Arubanen jaarlijks verdienen. Het tekort op de begroting van 2014 bedraagt fors meer dan de afgesproken drie procent.

Plasterk: rijksministerraad volledig in zijn recht

De rijksministerraad - waarin behalve de dertien Nederlandse ministers ook de drie gevolmachtigd ministers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten zitten - besloot vrijdag gouverneur Refunjol een aanwijzing te geven. Deze aanwijzing wordt vastgelegd in een koninklijk besluit.

In een reactie op de Arubaanse ophef liet Plasterk via zijn woordvoerder al weten dat de rijksministerraad met de aanwijzing volledig in zijn recht staat. (Novum)