Portugese BES-bank zet beurzen op fors verlies

Problemen bij het moeder- concern van de Portugese BES-bank deden gisteren koersen in heel Europa kelderen.

Op financiële markten in en buiten Europa is gisteren nerveus gereageerd op de problemen bij Banco Espírito Santo (BES) uit Portugal.

De Portugese beurswaakhond schortte rond het middaguur de handel in BES-aandelen op, nadat de koers met 17 procent was gekelderd. Beleggers laten de bank vallen sinds onregelmatigheden aan het licht komen over het in Luxemburg gevestigde moederbedrijf.

De koers van BES, de grootste beursgenoteerde bank van het land, verkeert door het schandaal al weken in vrije val. Gisteren werden die problemen voor het eerst ook buiten Portugal opgepikt. Vooral in het zuiden van Europa stonden beursen diep in het rood, met financiële aandelen als grootste verliezers. Een Spaanse bank blies wegens het slechte marktsentiment een geplande schulduitgifte af .

Ook Amerikaanse en Aziatische beurzen stonden in de min, mede door het nieuws uit Lissabon. De onrust toont dat beleggers wereldwijd vragen houden over de stabiliteit van het Europese bankwezen in opmaat naar de continentbrede stresstests later dit jaar. Vandaag begonnen de Europese en Aziatische beurzen licht positiever aan de dag.

De problemen bij BES zijn ontstaan bij moederbedrijf Grupo Espírito Santo, dat met 21 procent grootaandeelhouder is. In december meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal dat de groep op risicovolle wijze opereert. Het conglomeraat zou kortlopende leningen slijten aan klanten van de bank om geld op te halen voor zijn andere takken, waaronder een hotelketen en ziekenhuizen. De praktijk is niet verboden, maar wordt evenmin gezien als gezonde bedrijfsvoering.

De publicatie leidde tot boekhoudkundig onderzoek door de centrale Banco de Portugal. In mei meldde die dat er onregelmatigheden aan het licht waren gekomen en de groep in „ernstige financiële moeilijkheden” verkeert. Vorige maand stapte topman Ricardo Salgado op. Deze telg uit een van de machtigste families van het land werd opgevolgd door de financiële topman van de bank.

Deze week verdiepten deze problemen zich in rap tempo. De moedergroep verzaakte bij de afbetaling van enkele kortlopende leningen, wat de geldnood onderstreepte. De centrale bank benadrukte gisteren dat de problemen bij de BES-bank zelf onder controle zijn. „Op dit moment zijn we er zeker van dat er absolute transparantie bestaat en volledige opheldering is van de twijfels”, aldus president Carlos Costa.

Vanochtend stelde BES in een communiqué dat het sterk genoeg is. De bank had eind maart een buffer van 2,1 miljard euro boven de minimale kapitaalratio van 8 procent. Dit zou genoeg zijn om eventuele verliezen op te vangen.

De bank staat zelf voor 1.183 miljoen euro bloot aan de moedergroep en particulieren voor 853 miljoen. Institutionele beleggers voor nog eens 2 miljard, maar daar draagt BES geen verantwoordelijkheid voor.

    • Merijn de Waal