Porosjenko verklaart terroristen de oorlog na dodelijke aanslag

Pro-Russiche rebellen op patrouille nabij Donetsk.
Pro-Russiche rebellen op patrouille nabij Donetsk. Reuters / Maxim Zmeyev

Petro Porosjenko heeft in stevige bewoordingen een jacht en repercussie aangekondigd na een dodelijke aanslag op een legerpost in het oosten van Oekraïne. Zeker negentien militairen kwamen daarbij vanochtend om. “Voor elk van hen zullen honderden militanten krijgen wat ze verdienen.”

De Oekraïense president zegt volgens AP de pro-Russische separatisten die achter de aanslag zitten te willen “opsporen en vernietigen”. Porosjenko gaf een verklaring af na een spoedoverleg met defensiechefs.

“Voor elke solaat die het leven heeft gelaten zullen de militanten in grote getale moeten boeten. Geen enkele terrorist ontkomt aan zijn verantwoordleijkheid; een ieder zal krijgen wat hij verdient.”

Het ministerie meldt nu dat er minstens negentien doden vielen bij de aanslag van vanochtend. Daarmee werd een eerder dodental van dertig militairen, dat door een adviseur van minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov was genoemd, bijgesteld. 93 militairen raakten gewond.

Rusland sloot vrijdag drie belangrijke grensovergangen bij de grens met Oekraïne, vanwege gevechten aan de andere kant van de grens. De getroffen basis lag in de buurt van een van die drie grensposten.