Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Oud-militair Hoeben overleden (94) - was drager van Willems-Orde

Oud-marinier Albert Hoeben is in het Limburgse Stramproy overleden (foto uit 2010).
Oud-marinier Albert Hoeben is in het Limburgse Stramproy overleden (foto uit 2010). Foto ANP / Koen van Weel

Oud-militair Albert Hoeben is op 94-jarige leeftijd in Stramproy overleden. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Hoeben is één van de weinige militairen die is onderscheiden met de hoogste militaire onderscheiding: de Militaire Willems-Orde.

Hoeben kwam op 28 maart 1945 als vrijwilliger in dienst bij het Korps Mariniers. Hij werd in de Verenigde Staten opgeleid en in november van dat jaar bevorderd tot tijdelijk korporaal van de mariniers en daarna op Oost-Java geplaatst als ploegcommandant.

Tijdens een vuurgevecht op het eiland overmeesterde Hoeben met gevaar voor eigen leven de tegenstander. Voor deze daad benoemde koningin Wilhelmina hem in 1947 tot Ridder der 4e klasse der Militaire Willems-Orde.

Nog vier dragers Willems-Orde in leven

Met het overlijden van militair Hoeben zijn er nog vier dragers van de orde in leven. Het gaat om de Engelse Ken Mayhew (1917), Edward Fulmer (1919) uit Amerika en de Nederlander Cornelis van den Hoek (1921). De enige drager die ook nog actief is, is Marco Kroon (1970).

Een vijfde drager zou in dit najaar worden benoemd. In juni meldde de Volkskrant op gezag van anonieme bronnen dat majoor Gijs Tuinman (34) de onderscheiding in oktober zal ontvangen. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie wilde toen tegenover NRC niet op de berichtgeving reageren.

“Wij hebben kennis genomen van de publicatie, maar we doen geen uitspraak over eventuele lopende procedures met betrekking tot toekenning van dapperheidsonderscheidingen.”

De Militaire Willems-Orde is de oudste en hoogste onderscheiding en Nederland en stamt uit 1815.