Oranje vandaag - Nederlands elftal laadt zich toch weer op

Daley Blind en Wesley Sneijder hebben een lolletje tijdens de training van het Nederlands elftal in het Estádio Nacional. ANP / Koen van Weel

Nog één keer. Nog eenmaal dat fraaie oranje tricot vertegenwoordigen met de inzet, scherpte en vastberadenheid die zo karakteriserend was voor het Oranje van dit WK. Dat elftal dat ons zo aangenaam verraste met onverwachte resultaten drukte vandaag de rouw naar de achtergrond, op naar brons.

Want Louis van Gaal wil met het Nederlands elftal geschiedenis schrijven. Hij wil een afscheidscadeau in zijn laatste wedstrijd aan het roer van Oranje.

“Er is nog geen Nederlands elftal dat ongeslagen is gebleven op een WK. Dat is ons volgende doel. Dan kan niemand meer om dit elftal heen, want het is wat, hoor, zeven wedstrijden op rij ongeslagen te blijven. Dan schrijf je met recht geschiedenis en dat is waarop we ons nu focussen.”

Kuijt: beste team ooit

Op de laatste persconferentie na de allerlaatste van 58 trainingen sinds de voorbereiding op 7 mei begon zei de bondscoach dat hij de Brazilianen wil verslaan op mentale kracht. Met welke spelers hij dan speelt, weet hij nog niet.

“Ik wil met een elftal starten dat mentaal sterk is. De geest is sterker dan het lichaam.”

Dirk Kuijt schoof ook aan. Hij is bezig aan zijn vijfde eindtoernooi en acteerde ditmaal naar eigen zeggen in het “beste team ooit”. Kuijt herhaalde de woorden van Van Gaal en zei zonder nederlaag naar huis te willen. Daarom is geluisterd naar assistent Patrick Kluivert, die als speler in 1998 de troostfinale verloor van Kroatië en volgens Kuijt de selectie heeft opgepept:

“Patrick heeft ons daar veel over verteld. We willen hier met een goed gevoel weggaan. Dat kan alleen als we morgen winnen. Dan zijn we nog altijd niet tevreden, maar het is beter dan vierde worden.”

‘De lach is terug’

De training vandaag vond plaats in het Estádio Nacional de Brasilia in de hoofdstad. En daarbij was volgens de NOS de lach terug op de gezichten van de spelers. Waar de stemming gisteren, de dag na de verloren halve finale, nog die van rouw was, leek de spirit vandaag terug te komen. Nigel de Jong trainde apart van de groep, Leroy Fer keerde juist terug in het geheel.

De opstelling? Die kon nu eens niet worden afgeleid aan de oefensessie. Geen hesjes, geen scherpe partijvorm. De bondscoach liet de spelers min of meer doen wat ze zelf wilden. Onduidelijk is dus nog of spelers met pijntjes worden vervangen door frissere jongens die weinig tot niet gespeeld hebben. Maar afgaande op het nieuwe doel zou Van Gaal zomaar met de sterkst mogelijke elf kunnen gaan starten.

Oranje rekt en strekt tijdens de training in het Estádio Nacional. ANP / Koen van Weel

Robben en Depay genomineerd

Mocht Arjen Robben nog een reden nodig hebben om morgen zijn uiterst sterke toernooi nog wat meer luister bij te zetten: hij behoort tot de tien genomineerden voor de Gouden Bal.

Wie nog meer kans maken om uitgeroepen te worden tot beste speler van het WK? Mats Hummels, Toni Kroos, Philipp Lahm en Thomas Müller (Duitsland), Ángel di María, Javier Mascherano en Lionel Messi (Argentinië), Neymar (Brazilië) en James Rodríguez (Colombia). Memphis Depay kan Talent van het Toernooi worden, concurrentie komt van de Fransen Raphael Varane en Paul Pogba.

En dan…. naar huis

Zondag worden ‘onze jongens’ thuis verwacht. Om half vijf ‘s middags landt het toestel van Oranje op Rotterdam/The Hague Airport.

    • Jules Seegers