Nu de troostfinale. Nou joepie

Nederland speelt morgenavond de wedstrijd om de derde plaats tegen Brazilië. Niemand zit te wachten op die ‘troostfinale’. Voor wisselspelers die nog weinig speelden is het wél eenmooie kans zich te laten zien.

Het centrum van Eindhoven na de verloren halve finale tegen Argentinië. Door die nederlaag speelt Nederland morgenavond de troostfinale, in plaats van de ‘echte’ finale zondagavond. Foto AP

Spijt komt vroeger of later. Bij voetballer Ronald de Boer was dat na „een paar jaar”, toen hij steeds hoorde dat Kroatië toch maar mooi derde was geworden op het WK in 1998. „Het gaat uiteindelijk toch om prestige. Als ik erop terugkijk dan denk ik dat wij ons daar toch beter voor hadden moeten opladen.”

De Boer kan zichzelf weinig verwijten, hij deed immers niet eens mee aan de troostfinale in Frankrijk tegen Kroatië, die met 2-1 verloren ging. Hij had te veel last van zijn knie. Spelers waren gaan stappen na de verloren halve finale in Monaco. Toenmalig bondscoach Guus Hiddink vond het ook wel goed zo, en sommige internationals waren na het succesvolle WK meer bezig met hun toekomst dan de ‘kleine finale’. „Er knapt gewoon iets als je dan de halve finale verliest. Je bent zo gefocust het hele toernooi, dat valt weg”, zegt De Boer.

Brazilië moet wat goedmaken na 7-1

Morgen speelt het Nederlands elftal in Brasilia de wedstrijd om de derde plaats op het WK. Tegenstander Brazilië heeft na de 7-1 nederlaag tegen Duitsland veel recht te zetten voor eigen publiek. En Nederland? „Ik heb tien jaar geleden al gezegd dat deze wedstrijd niet gehouden zou moeten worden en zo denk ik er nog steeds over ”, zei bondscoach Van Gaal na de verloren halve finale tegen Argentinië.

Van Gaal heeft vele medestanders, zoals De Boer. „Na zo’n lang seizoen, waarin toch roofbouw op de spelers gepleegd wordt, zit niemand te wachten op nog een wedstrijd waarbij het niet om een hoofdprijs gaat. Ik zou het afschaffen.”

Dus hoe laad je je spelersgroep op voor de wedstrijd waar niemand op zit te wachten? De training van het Nederlands elftal gisteren was een zwijgzaam samenzijn, de teleurstelling nog vers in de benen en het hoofd. De ballen bleven in het hok. Het regende in São Paulo, de miljoenenstad die met zijn grijze eenvormigheid een passend decor vormde voor de gemoedstoestand van Oranje.

Er komt „heus wel een strijdplan”, zegt Ronald de Boer, die jaren onder Van Gaal speelde en de trainer niet kent als iemand die iets laat lopen. „Ik ben benieuwd wie Louis er allemaal in brengt. Sommige jongens zijn echt aan het eind van hun Latijn. Robin van Persie, Ron Vlaar, Nigel de Jong, Dirk Kuijt misschien ook wel. Ik denk dat er heel wat wijzigingen zullen komen. Ik denk dat jongens als Memphis Depay, Jeremain Lens, Joël Veltman en Klaas-Jan Huntelaar nog wel wat willen laten zien. Dat hadden wij ook toen: sommige jongens waren echt nog wel fit en gretig.”

Boudewijn Zenden, de doelpuntenmaker voor Nederland in de troostfinale van 1998, was zo’n jongen die niet veel had gespeeld en er duidelijk nog iets van wilde te maken. Maar Kroatië trok met 2-1 aan het langste eind en dat zorgde voor een klein volksfeest in het land. Nederland ging na een uitstekend toernooi zo toch in mineur naar huis. „Twee keer achter elkaar verliezen is toch vervelend. Dat geeft een slecht gevoel”, stelt De Boer.

Maak er een lekkere pot van

Zenden denkt daar nu net zo over. Over het duel van morgen zei hij tegen Nusport.nl: „Zo’n wedstrijd moet je gewoon willen spelen. Na afloop kunnen ze zeggen dat ze derde zijn geworden op het WK”, zegt Zenden over het duel van morgen.

Het gastland Brazilië zal de troostfinale willen aangrijpen om de vernederende 7-1 nederlaag tegen Duitsland enigszins te doen vergeten. De ploeg zal een voorbeeld willen nemen aan Duitsland dat in 2006 het WK in eigen land eindigde als derde. Dat was een ware troostfinale voor Die Mannschaft. Als het Brazilië en Oranje niet om de eer te doen is, dan is een geldbedrag een motivatie: bij winst krijgt het winnende land 1,5 miljoen euro méér. Of misschien moeten beide ploegen een poging doen om met sambavoetbal en totaalvoetbal het publiek voor zich te winnen.

    • Bart Hinke
    • Koen Greven