Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wetenschap

Het gaat onverwacht goed met de Adélie-pinguins

Er zijn veel meer Adélie-pinguins dan gedacht, zo blijkt uit de eerste grote telling met behulp van satellietfoto’s. Van de soort, vereeuwigd in de populaire tekenfilm Happy Feet, bestaan nu 3,8 miljoen broedparen – vijftig procent meer dan volgens eerdere schattingen. Deze eerste wereldwijde telling is deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Auk, Ornithological Advances. Er zijn in totaal 17 nieuwe populaties gevonden. Al eerder was gezien dat de soort op de Zuidpool afneemt, maar in andere gebieden misschien toeneemt. Nu lijkt het erop dat het totale aantal toeneemt, aldus de onderzoekers. (NRC)