Noodlijdende discotheken duiken op bloeiende festivalmarkt

Discotheken ondervinden zoveel concurrentie van het toenemende aantal festivals dat ze steeds vaker zelf zulke festivals organiseren.

Voor dit jaar wordt volgens onderzoeksbureau Respons een recordaantal festivals verwacht. In 2012 waren er 708 festivals en in 2013 774: vijf keer meer dan 30 jaar terug. „Discotheken hebben het moeilijk door al die festivals”, zegt Niek Timmermans van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners. „De verhoging van de alcoholleeftijd gaan ze ook voelen.”

Het aantal discotheken daalt al jaren: 300 in 2009 en 226 in 2013, blijkt uit cijfers van het bureau.

Discotheken en clubs proberen overeind te blijven door op de ‘festivalisering’ in te springen. „Je ziet dat de betere clubs de festivalmarkt ontdekt hebben”, aldus Jacco Bijlsma van vakblad Nightlife Magazine. Grote discotheken als Lucky in Rijssen, FOX in Stadskanaal en Brothers in Bunnik organiseren nu festivals. Of ze houden festivalachtige clubavonden.”

Neem The Matrixx in Nijmegen. Deze sluit volgend jaar de deuren omdat de „gewone uitgaansavonden het heel slecht deden”. Omdat de festivals en conceptavonden wel goed lopen, gaat The Matrixx door met de beste concepten. Deze worden dan in grotere binnen- en buitenlandse clubs georganiseerd. The Matrixx organiseert al een aantal jaren festivals. Deze zomer voor het eerst in het buitenland, op Bali. Mede-eigenaar David Brons: „We hebben onze handen vrij voor internationale evenementen, nu we geen club meer aan onze broek hebben hangen.”