Zo was het voor Henk Hofland om in jaren 50 journalist te zijn

Portret van Henk Hofland uit 2009.
Portret van Henk Hofland uit 2009. Foto Merlin Daleman / NRC

Nieuwssites, blogs en sociale media. De journalistiek verandert in razendsnel tempo. Hoe werd de krant in de vorige eeuw gemaakt? NRC-redacteur Rosan Hollak sprak met vijf journalistieke grootheden over de journalistiek in hun tijd. Vandaag: Henk Hofland.

Hofland had eigenlijk niet de intentie om bij de krant te gaan werken. Zijn huisgenoot, journalist Hans Hoefnagels, vroeg of hij bij het Algemeen Handelsblad een redacteur wilde vervangen. Hofland schreef op dat moment stukjes voor studentenblad Propria Cures en literair tijdschrift Podium.

Vandaag publiceert NRC Handelsblad het complete interview met Hofland (€). Lees hieronder alvast een aantal fragmenten uit dat artikel:

Ik knipte artikelen uit, voorzag ze van de initialen van de desbetreffende redacteur en legde het klaar op de bureaus.” Als jongste bediende bij de krant mocht Hofland ook af en toe zelf een bericht schrijven. “Ik tikte mijn stukjes op een oude Woodstock schrijfmachine. Als het verhaal klaar was, ging het mee met de buizenpost.”

Op 7 mei 1953 schreef Hofland zijn eerste bericht over de besprekingen rondom een mogelijke wapenstilstand tussen Noord- en Zuid-Korea. „De chef opmaak kwam mij het bericht trots tonen. Het was een kort stukje. Op de voorpagina. Het deed me niet zoveel.”

Toen in 1956 de Hongaarse opstand uitbrak werd Hofland gevraagd om ter plekke verslag te doen. Hij verbleef in hotel Duna, in Boedapest. Daar was nog één telefoon aanwezig met een verbinding naar het buitenland. Een telex was niet aanwezig, een modern faxapparaat bestond nog niet. Verslagen voor de krant moesten mondeling worden doorgeven. Hofland:

“En daar stond Alfred van Sprang, mijn collega van de NCRV, zijn stukje door te geven. Ik gebaarde dat hij, als hij uitgesproken was, de hoorn er niet op moest leggen, de kans was groot dat ik daarna geen contact meer met Nederland kon krijgen. Maar toen hij klaar was, hing hij op, met de woorden: ‘Sorry, macht der gewoonte.’ Wat een lul.”

Hollak ging ook bij Hofland langs en sprak met hem over journalistencafé Scheltema en zijn bijzondere interview met filosoof Sartre.

Lees hier het hele interview met Hofland: ‘Ik was de jongen van de knipsels’ (€)