Liverpool en Barça eens over Suárez, Ajax ontvangt enkele miljoenen

Luis Suárez maakte afgelopen seizoen 31 competitiedoelpunten voor Liverpool en werd daarmee topscorer van de Premier League. Hollandse Hoogte / Matt West/BPI/REX

Luis Suárez moet alleen nog even overeenstemming bereiken over zijn arbeidsvoorwaarden en dan is hij speler van FC Barcelona. De huidige werkgever van de Uruguayaan, Liverpool, meldt een megatransferakkoord met de Catalanen, waar ‘El Pistolero’ een aanval gaat vormen met Lionel Messi en Neymar.

Ajax, dat Luis Alberto Suárez in januari 2011 voor zo’n 25 miljoen euro verkocht aan Liverpool, kan zich verheugen op nog enkele miljoenen meer. In de deal met de Engelsen werd destijds een doorverkooppercentage bedongen. Bovendien ontvangt de Amsterdamse club opleidingsvergoeding. Datzelfde geldt voor FC Groningen waar Suárez een jaar speelde.

Twitter avatar InfostradaLive Infostrada Sports Luis Suarez becomes 3rd most expensive player after Barcelona pay reported €81m euros to Liverpool: Bale 100 - CR7 94 - Suarez 81.

95 miljoen euro

Hoeveel geld uiteindelijk gemoeid is met de transfer is nog onduidelijk. Volgens Britse media gaat het om zo’n 75 miljoen pond: omgerekend bijna 95 miljoen euro. Dat bedrag maakte het voor Liverpool onmogelijk de spits te behouden. In december tekende Suárez bij Liverpool nog een nieuw contract tot 2016, goed voor 200.000 pond per week. Toen zou een clausule zijn opgenomen dat hij mag vertrekken zodra de clubs FC Barcelona of Real Madrid zich melden.

Barça kan voorlopig nog helemaal geen beroep doen op de diensten van de 27-jarige Uruguayaan, die voor vier maanden geschorst is door de FIFA. Suárez mag zich gedurende die periode niet vertonen in een voetbalstadion, wat de presentatie van de aanwinst curieus maakt: doorgaans worden dergelijk grote aankopen door FC Barcelona in het imposante Nou Camp voorgesteld aan tienduizenden nieuwsgierige fans.

Twitter avatar VincentOkker Vincent Okker Luis Suarez ondergaat volgende week medische keuring, tekent 5-jarig contract en wordt dan gepresenteerd.

Het zal tot eind oktober duren voordat Suárez überhaupt mag trainen met zijn nieuwe club. De schorsing van de FIFA, die alleen nog aan te vechten is bij het internationale sportarbitragehof CAS, belet hem tot die tijd enige sportieve activiteit voor welke club dan ook.

Deel transfersom al terugverdiend

Vorige zomer ontspon zich nog een circus omtrent Luis Suárez toen Arsenal-coach Arsène Wenger de toenmalige ontsnappingsclausule van 40 miljoen pond trachtte te activeren door een bod van dat bedrag plus één pond neer te leggen bij Liverpool. Maar de ‘Reds’ veegden dat toen tot tweemaal toe van tafel. Dat Barcelona nu meer dan het dubbele lijkt te betalen is niet alleen qua bedrag opvallend, maar ook vanwege een transferban die afgelopen seizoen werd opgelegd aan de club.

Eigenlijk mocht de club van nieuwbakken coach Luis Enrique helemaal geen spelers meer aantrekken omdat gerommeld zou zijn met het aantrekken van tieners. Later werd die sanctie voor onbepaalde tijd opgeschort. Barcelona verdiende gisteren al een aanzienlijk deel van de Suárez-transfer terug door spits Alexis Sanchez (25) voor zo’n 38 miljoen te verkopen aan Arsenal. Eerder deze zomer werd Cesc Fábregas al voor 40 miljoen gesleten aan Chelsea.

    • Jules Seegers