Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

North Sea Jazz 2014, dag 1: Pharrell pakte iedereen in (inclusief Stevie Wonder)

We maakten een liveblog over de eerste avond van North Sea Jazz 2014. Pharoah Sanders zorgde voor vuurwerk met zijn glitterende outfit en schitterende boventonen. Pharrell staat op het punt te beginnen. Ambrose Akinmusire en Mehliana maakten indruk. En Gregory Porter was de publiekslieveling.

Tot morgen!

Christian McBride heeft nog een minuut of tien, als hekkensluiter van de eerste festivaldag. Wij sluiten het liveblog daarom ook, en gaan morgen weer verder. We eindigen met de vandaag overleden legende Charlie Haden:

Pharrell - playback, maar feest

Alex van der Hulst vond de show van Pharrell wel een dansfeest, maar het zou beter zijn geweest als de zanger iets minder met Sheila E had gepimpeld.

"Pharrell haalde geregeld de vaart uit het concert door lang het publiek toe te spreken. Zo was Nederland zeer speciaal voor hem omdat al zijn hitsuccessen hier zouden zijn begonnen. Zijn pleidooi voor meer gelijkheid van vrouwen was onverstaanbaar."

Hier de recensie van Alex.

Pharrell

Charlie Haden, RIP

En dan bereikt ons het nieuws dat de legendarische jazzbassist Charlie Haden is overleden. Haden was al lange tijd ziek, en werd 76. De gerenommeerde muzieksite Pitchfork schrijft dat zijn label ECM dat bevestigt.

Haden was a three-time Grammy winner: 1997's “Beyond the Missouri Sky,” his collaboration with guitarist Pat Metheny, was named Best Jazz Instrumental Performance, and two of his sessions with Cuban pianist Gonzalo Rubalcaba-- 2001's Nocturne and 2004's Land of the Sun-- were named Best Latin Jazz Album.
Haden was the subject of Reto Caduff’s 2009 documentary Rambling Boy, a film about Haden's life and work. He received the National Endowment for the Arts’ Jazz Masters Award in early 2012.
Charlie Haden is survived by his wife of 30 years, Ruth Cameron, as well as his children Josh Haden, Tanya Haden, Rachel Haden and Petra Haden.


Charlie Haden

Nooit dansen

Zo'n avond was het dus, met Pharrell en onze Judith:

Twitter avatar sjuu Judith Laanen Lapdance, She Wants To Move, teveel om op te noemen. Ik heb een uur gedanst. Ik dans nooit. #pharrell #nsj14

Pharrell

Anders

Ook gewoon nog bezig:

Twitter avatar MarcelKreuger Marcel Kreuger #nsj14 The Tedeschi Trucks Band. Een beetje anders dan Pharell.... Maar ook lekker! http://t.co/GsfFyWRmdB

The Tedeschi Trucks Band

Mehliana

Over de superspannende samenwerking tussen pianist Brad Mehldau en drummer Mark Guiliana, Mehliana nog. Amanda Kuyper sprak eerder de altijd vriendelijke Mehldau:

Mehldau vertelt hoe hij zichzelf veel moest bijleren: hij spitte handleidingen en internetfora door om analoge synthesizers te doorgronden en te weten hoe hij sounds kon opbouwen. Voor dit album vol elektronische verkenningen liet Mehldau zich onder meer inspireren door het jarenzeventigwerk van jazztoetsenist Herbie Hancock, zoals diens album Secrets uit 1976. In het nummer Sleeping Giant is die inspiratie te horen: langzaam ontvouwt zich vanuit lange synth-akkoorden een lome groove. „Tegenwoordig worden synthesizers vooral ingezet voor strak geprogrammeerde muziek. Maar de synthesizers die Hancock, Joe Zawinul, Lyle Mays of Pat Metheny in de jaren zeventig gebruikten, net als rockbands als Rush, Genesis, Emerson Lake & Palmer en Yes, waren zo rijk en warm. Je hoort het enthousiasme. Zo van: ‘Wow: kijk eens wat dit ding kan’. Het is de muziek waar ik in mijn jeugd naar luisterde. Door het te mengen met Marks ritmes wordt de muziek heel erg hier en nu. Dit project trekt een jong publiek aan, merk ik.”

Saxofonist Tom Beek, ook op het festival, schreef een blog over de samenwerking. Volgens Beek zit je op het puntje van je stoel:

Alle stijlen die ze in hun spel hebben geïntegreerd komen voorbij, soms in nummers, soms in flarden, soms alleen in vamps. Toch zit je steeds op het puntje van je stoel. In duo-bezetting zijn de communicatielijnen extreem kort. De spanning van de dialoog tussen deze twee briljante ontdekkingsreizigers voel je elke seconde. Mehldau op Fender Rhodes en synthesizers, Guiliana achter de drums en sequencers.

In februari kwam hun studio-album uit: Taming the Dragon. Hoe klinkt jazz in 2014? Dit duo zet een nieuwe standaard.

Mehliana

Hey hey hey

Nagekomen, bij een betere internetverbinding, korte filmpjes van onze Judith Laanen van bij Robin Thicke:


Robin Thicke

Wilfried

Wat gaat er na de eerste dag NSJ over de tong bij De Jong?

Twitter avatar wilfrieddejong wilfried de jong De winnaars op #nsj14: De beren gieren, John Scofield. Pharoah Sanders was in vorm. Verliezer: Bootsy Collins (revanche zo in Bird?)

Wilfried de Jong

Oproepje

Help

Twitter avatar LxdeJong Lex de Jong HELP !! @northseajazz waar zijn de pannekoeken ? #trekinspek #hoopopstroop pls RT #NSJ14

spek

McBride

De Artist in Residence van deze editie NSJ is van start, als hekkensluiter: Christian McBride, met kwintet Inside Straight. Hij treedt elke dag op met zijn trio, kwintet en bigband. McBride, door onze recensente Amanda Kuyper vorige week NRC Handelsblad omschreven als “eens de boy wonder van de jazzbas, die kwam, zag en overwon onder de hoede van baslegende Ray Brown.” Als jonge bassist speelde hij mee op albums van menig grote jazznaam en toerde hij met o.a. Freddie Hubbard, Joe Henderson, McCoy Tyner en Ray Jackson. Volgens Kuyper staat McBride “voor een rotsvaste timing” en tilt hij “bluesy grooves boven de middelmaat uit”. Nu neemt McBride zelf ook jonge musici onder zijn hoede. En mee op tournee, schrijft Kuyper:

“Op het festival speelt hij bijvoorbeeld met zijn jonge, veelbelovende trio, met daarin pianist Christian Sands en de drummer Ulysses Owens Jr., met wie hij de cd Out Here maakte. Het is een gelijkwaardig jazztrio, dat elkaar aan de leidende hand van McBride vindt in moderne welluidende bop en swing van eigen hand en klassiekers. Het trio komt ‘toevalligerwijs’ voort uit zijn kwintet Inside Straight. Hij had geen ambitie een trio te vormen, vertelt hij. Als protegé van Ray Brown, koning van de jazztrio’s, en speler in diens bastrio, voelde dat als een te zware last. Maar toen zijn kwintet werd geboekt en plots twee spelers afvielen, besloot hij ze een paar shows niet te vervangen. “Mijn manager zag bij dat concert glans in mijn ogen. Het was ongelofelijk met die twee jonge cats te jammen.”

Christian McBride

Booker

Hij is er echt, Booker T Jones. Hij playbackt niet (we're looking at you, Pharrell), en laat z'n Leslie gieren. Koen Smeets is er bij:

Booker T Jones

Er is meer

Verdacht weinig tweets over de andere acts die nu ook gewoon op North Sea Jazz spelen. Zoals het spannende Jamie Baum Septet+, Peter Beets en z'n NY Trio, en natuurlijk Booker T Jones. Toch de moeite waard hoor:

Booker T Jones

Niet alles is goud

Want Pharrell wordt ook een dagje ouder..

Twitter avatar zwar Alex van der Hulst Ai, voor Drop it like it's hot heeft Pharrell de backing band nodig

Pharrell

Dansen

Na het blokje dansende danseressen, waarbij Pharrell zelf een stapje terugdeed en met veel drama verklaarde niets te zijn zonder zijn zangeressen en danseressen (en z'n vader):

Twitter avatar JorisWasHier Joris Belgers Hahaha, respect Pharrell, dat iemand die zijn platen mede dankzij vrouwelijke lichamen verkoopt dit zo weet te spinnen. #NSJ14

Pharrell

Proost

Volgens Pharrell was het Sheila E, die eigenlijk Sheila Escovedo heet, trouwens, die hem teveel drank heeft gegeven.

Pharrell

Sheila E? Check

Na Stevie Wonder is nu ook Sheila E op het podium bij Pharrell gespot. De funkkoningin danst met de kleine grote man, op She wants to Move!

Pharrell
Nu doet Pharrell een blokje met Neptunes-hits.
Twitter avatar wilbertmutsaers Wilbert Mutsaers Wat. Een. Avond. @Pharrell blaast #NSJ14 op! Stevie Wonder net on stage. Bootsy en Sheila E kijken. Zang & Dans XL! http://t.co/QCd09OBahs

Pharrell

Nog een keer Stevie

Stevie Wonder is even te zien op het podium bij Pharrell. Dat was waarschijnlijk de enige manier om nog bij het optreden te kunnen zijn, want de Nile is afgeladen vol.

Twitter avatar adriaanvisser Adriaan Visser Ok. Dit is echt cool. Pharrell Williams met de enige echte Stevie Wonder. Held. http://t.co/uQidEVMkCI

Pharrell
Pharrell is blij om in Nederland op te treden:
Twitter avatar Audiotist Pierre Oitmann "Jullie hebben ons leven veranderd", zegt Pharrell Williams over het succes van 'Happy', dat in Nederland begonnen is. #nsj14

Petje af

Twitter avatar sjuu Judith Laanen Hey Pharrell, waar is De Hoed? :((( #nsj14 http://t.co/GY7HNcWQo1

Pharrell

Lose yourself

Pharrell is nu toch aan zijn dienst begonnen.

Twitter avatar zwar Alex van der Hulst Pharrell opent met Lose Yourself To Dance, het is 1 uit 1 in, in de uitpuilende zaal #NSJ14

Pharrell

Proppen

Het is Ont. Zet. Tend. druk, nu bij Pharrell. De Happy Man himself is laat.

Pharrell

Ervaren muzikant, jonge muziek

Twitter avatar waansie FunX One'sy Dreams are crushed op #NSJ14. Tiener tegen zn vader: '@Pharrell is al 41. Ik dacht 21, vanwege de muziek die hij maakt. Wat een desillusie.'

Thuis Mehliana luisteren

De BBC heeft een uitgebreide uitzending met Mehliana gedaan, beluister 'm hier.

We hebben een Vine

Moeilijk kiezen nu...

John Scofield is op stoom, Gregory Porter sluit af, Vieux Farka Touré verrockt de Mali Blues en dan hebben we ook nog Mehliana. Het is even moeilijk kiezen op North Sea Jazz.

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Spacen met Mehliana, love it! #nsj14 http://t.co/7N2lYOzIjP

Gregory Porter krijgt gouden plaat

Voorafgaand aan zijn optreden kreeg Gregory Porter ook nog een gouden plaat uitgereikt voor zijn album Liquid Spirit, dat meer dan tienduizend keer werd verkocht.

Ambrose Akinmusire maakt de verwachtingen waar

Vooraf schreven we over Ambrose Akinmusire:

“Ambrose Akinmusire is de naam op ieders lippen dit NSJ. De jonge bevlogen trompettist, doordachte componist én winnaar van de Paul Acket Award 2014 (prijs van NSJ zelf), heeft een visie – zonder de populaire lyriek die vaak ontstaat door hoge verwachtingen.”

En hoe was het?

Twitter avatar sjuu Judith Laanen Ambrose Akinmusire laat prettig relaxte en dwingende trompetslierten uit zijn instrument rollen in de Madeira. http://t.co/lGtQGRzBly

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Ovatie en toegift bij Ambrose Akinmusire. Leuk, ook al laat 'ie je iets harder werken. Gloedvol, zou je ook nog kunnen zeggen. #nsj14

Twitter avatar QueenSG Sandra Gevaert Ambrose Is Akinmusire is grateful for his Paul Acket award, the room is packed! http://t.co/k3YGRw8gXz

Aftellen naar Pharrell

Twitter avatar LRoorda Lucas Roorda Episch, John Scofield en de Uberjam band citeren even Get Lucky #NSJ14

Gregory Porter, de publiekslieveling

Gregory Porter brengt een enorme groep enthousiaste bezoekers op de been.

Twitter avatar Barbaraxdevries Barbara Het is best druk bij Gregory Porter. #NSJ14 http://t.co/veIYRKLhyz

Twitter avatar MarcelKreuger Marcel Kreuger #nsj14 Voor de 4e keer op rij speelt Gregory Porter NSJ plat. En ik ben er weer bij 😀😀😀 http://t.co/ql3VQgWTvJ

Twitter avatar BoazLugten Boaz Lugten Toch maar naar de great Gregory Porter #nsj14 http://t.co/iimq0bqKfN

Druk in de coulissen bij Thicke

Bootsy schijnt er te staan, Stevie Wonder ook en komt Pharrell niet even dat ene nummer meedoen bij Robin Thicke?

Twitter avatar rohan3fm Rohan Mooi, Stevie Wonder in de coulissen bij Robin Thicke #NSJ14

Twitter avatar wilbertmutsaers Wilbert Mutsaers Na Pharrell komt nu opeens Stevie Wonder hier binnenlopen... #nsj14 On screen nu ook ;) http://t.co/H2ZBwHt3Ln

Twitter avatar sjuu Judith Laanen Jawel hoor. Eerst Bootsy Collins die van zijkant podium met Thicke meekijkt, nu Stevie Wonder. Ook op scherm gezien. #nsj14

Wolfman laat zijn tanden zien

Terwijl het publiek zich opdeelt om bij Robin Thicke of Gregory Porter te zijn, laat Walter "Wolfman" Washington zijn tanden zien.

Twitter avatar Leendertvdvalk Leendert vd Valk Wolfman speelt even gitaar met zijn tanden. Vermoedelijk omdat het kan. #nsj14

Twitter avatar janbos82 jan van den bos Walter 'wolfman' walters, lovin it, waarom staat iedereen bij thicke???? #NSJ14

Twitter avatar Leendertvdvalk Leendert vd Valk De stem van Walter Wolfman Washington is sprekend die van Robert Cray. De soul heeft iets meer rafels, gelukkig #nsj14

Paloma Faith in beeld

Nagekomen beeld van Paloma Faith

Paloma Faith in actie. Foto Peter van der Ploeg

Het publiek was zeer te spreken over het concert van Paloma Faith. Foto Peter van der Ploeg

Komt ie nog een keertje dan

Voor de liefhebbers

Broeken en zaal puilen uit bij Thicke

Iedereen wil Robin Thicke zien en hij verhoogt het libido flink, met zijn muziek kan hij nog weinig potten breken.

Twitter avatar sjuu Judith Laanen Volgens mij is er een Pinkpopcameraman ingehuurd want ik zie veelvuldig de billen van Thicke's achtergrondzangeres op scherm. #nsj14

Twitter avatar JorisWasHier Joris Belgers Robin Thicke heeft een lekkere vand meegenomen, jammer dat zijn eigen stem er veel te dun voor is, hier in een propvolle Nile #NSJ14

Twitter avatar janbos82 jan van den bos Gekkwhuis bij Robin Thicke en tof??? Nou nee.... #NSJ14

Twitter avatar Audiotist Pierre Oitmann Oei, Robin Thicke is niet herl erg goed bij stem... #nsj14

Robin Thicke: top of flop?

Robin Thicke lijkt met zijn album Paula de flop van het jaar te hebben gemaakt, maar - hey hey hey - North Sea Jazz lijkt uit te lopen voor de man (en zijn hit Blurred Lines).

Twitter avatar Remyvo Remy Voskamp Robin Thicke gaat los, erg zonnig in Ahoy #NSJ14 http://t.co/7wBdUsIyZb

Twitter avatar Kolijsss ~ Kolijsss ~ Mijn man en ik gaan scheiden. Hij trouwt Paloma Faith. Ik Robin Thicke <3 HARTJES VOOR HET NSJ!!!!! #love #music #NSJ14

Twitter avatar jorisgast Mr. Moen Mensen dringen om Robin Thicke te kunnen zien #NSJ14 http://t.co/k3FSMuDOIh

Kurt Elling wint de Edison Jazz Oeuvreprijs

En in ander jazznieuws: Kurt Elling wint de Edison Jazz Oeuvreprijs

Glitters, tenor en boventonen

Voor zijn optreden praatte hij even bij met Tom Harrell, nu staat Pharoah Sanders te schitteren/glitteren in de Hudson.

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Wat een held, Pharoah Sanders. Glitters & tenor #NSJ14 http://t.co/y3c732hKAF

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Man, wat staat die Pharoah Sanders ( 73) lekker te spelen in zijn blauwe discojas en op rode gympen. Koning van de boventonen. #NSJ14

Twitter avatar freddyweima Freddy Weima Mooi concert van #Pharoah Sanders in de #Hudson #NSJ14 http://t.co/0zFvVo3bJl

Twitter avatar boostyboy Ronald Keizer Ben je op #northseajazz niet bij Pharoah Sanders snap je er geen hout van

De hoed van Paloma Faith

Paloma Faith oogst lof met haar optreden én haar grote roze hoed.

Twitter avatar rohan3fm Rohan Paloma Faith neemt North Sea Jazz heel letterlijk met roze strand outfit #NSJ14 http://t.co/PPJk6LdE0i

Twitter avatar sjuu Judith Laanen Paloma Faith krijgt nu al wel mijn Best Dressed Award. Die outfit is echt top. Haar zang wat schel af en toe. #nsj14 http://t.co/TJQAKnENSa

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Paloma Faith heeft dat van de trap lazerende Britse accent dat je vaak hoort in de trein tussen Schiphol en Amsterdam. #nsj14

Twitter avatar JohndenBraber John den Braber Paloma Faith maakt een klassieke fout: nooit backing inhuren die jou naar huis zingt. Verder prima verzorgde show. #NSJ14

Ja, waar dan?

Twitter avatar mariekebaan Marieke Baan Waar is Prince eigenlijk? #NSJ14

Pharoah Sanders schittert

Pharoah Sanders (73) is nog lang niet versleten. Hij schittert zelfs als Michael Jackson in zijn beste dagen, meent Giovanca.

Twitter avatar Giovanca Giovanca Watching legend Pharaoh Sanders! He still looking fly!! Hat, beard, blue jacket shining like MJ #NSJ14

Sheila E. is begonnen

Sheila E. is begonnen, Candy Dulfer doet mee en het is druk!

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Ergens daar staan Sheila E en Candy Dulfer, schijnt. Vanavond in Bird kun je vast dichterbij komen. #nsj14

Twitter avatar Ronofficieel Ronald Sartorius Sheila E. Krijgt het publiek nog niet echt los #NSJ14 Maar gaat zo cd'tjes gooien

Henry Threadgill

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Henry Threadgill in Madeira-zaal. Betoverende fluitimpro met o.a. woest plukkende cello, trombone, git + dr #NSJ14 http://t.co/NGOp3U6pqH

Waar overigens ook een Zeer Belangrijk Telefoongesprek gevoerd moest worden:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Gewoon je telefoon aannemen bij verstild moment in concert Threadgill. Wow. #NSJ14

NSJ-organisatie over Threadgill:

"De Amerikaanse multi-instrumentalist Henry Threadgill heeft zich in zijn lange loopbaan nooit laten begrenzen. Threadgill kiest bewust voor avontuur en maakte door de jaren heen deel uit van vele groepen. Zooid is de naam van het vijftal waar de krasse zeventiger vanaf 2001 mee op avontuur is. Threadgill pakt in Zooid de altsaxofoon op, net als de fluit en de basfluit, en de andere vier leden spelen gitaar, cello, tuba, trombone, drums en percussie. Een ongewone bezetting, waarin blues, gospel, jazz en folk samensmelten in een ongemeen spannende cocktail. Als componist en bandleider staat Threadgill al decennia aan de top van de avant-garde en de free jazz. Hij is een grootheid in de progressieve jazz scene; vanwege zijn eigenzinnige albums waarop allerlei invloeden en windstreken samenkomen, maar vooral ook vanwege de opwindende optredens die hij geeft. North Sea Jazz staat iets moois te wachten."

Bij Mavis Staples daarentegen...

...staat het vol bij de 75-jarige gospelzangeres. Maximum capaciteit bereikt. Tsjokvol. Hadden we al gezegd dat het vol was?

Twitter avatar Mariannevdv Marianne v/d Velde Grote dame. Mavis Staples. Wow. Mooi. En VOL in de Congo! #NSJ14

Twitter avatar wilbertmutsaers Wilbert Mutsaers Mavis Staples doet Slippery People en er staan nog minstens 2 duizend mensen buiten de tent die er bij willen #NSJ14 #3FM #Radio6

Onze redacteur Alex van der Hulst ziet ook dat het vol is:

Twitter avatar zwar Alex van der Hulst Iedereen wil bij Mavis Staples zijn, en dat past niet helemaal #NSJ14

Ondertussen bij Sheila E...

...is er nog steeds geen Sheila E te bekennen. En dat stelt de zaal niet echt op prijs:

Twitter avatar fatimadevos Fatima de Vos Fluitconcert bij Sheila E. 10 min na aanvang geen optreden maar een glossy PR video.. #NSJ14

Twitter avatar JorisWasHier Joris Belgers Ben ik de enige die het raar vindt dat Sheila E zichzelf met een minuten durend reclameclipje aankondigt? O nee, fluitconcert #nsj14

Orquesta Buena Vista Social Club Adios Tour

Nog even bezig in de Amazon-zaal hier op North Sea Jazz het concert van de Orquesta Buena Vista Social Club:

Twitter avatar Berthold2205 Berthold Komduur We zijn begonnen! Buena Vista Social Club. Misschien wel het laatste kunstje. #NSJ14 @Rotterdam http://t.co/cKrJrkNLLy

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Wat leuk, Buena Vista Social Club. Die plaat was en is bijna even populair als Messi en de bijbel. #nsj14 http://t.co/UAWDZRJa0p

Het concert maakt onderdeel uit van de afscheidstournee, de 'Adios Tour', van de Cubaanse band, die in 1997 met hun titelloze debuutalbum de harten overwon van muziekliefhebbers wereldwijd, schrijft de NSJ-organisatie:

"Van het album werden bijna negen miljoen exemplaren verkocht. Ook Nederland was dol op de warme klanken van deze groep op leeftijd: in de Nederlandse hitlijsten stond het album maar liefst 241 weken genoteerd. Van alle zangers die op het album te horen zijn, leeft alleen Eliades Ochoa (67) nog. Hij komt mee naar Rotterdam, net als zangeres Omara Portuondo, destijds de enige vrouw in het illustere gezelschap. Portuondo, inmiddels in de tachtig, kan buigen op een geweldige loopbaan en brengt nog steeds opnames uit, zoals in 2011 met pianist Chucho Valdés."

Twitter avatar swubben Saskia Wubben Buena vista social club op #NSJ14 http://t.co/fm74OmfvZj

Bilal, Lalah Hathaway en Robert Glasper

Medeliveblogger Peter van der Ploeg schoot net deze plaatjes bij het Robert Glasper Experiment-concert in de Maas-zaal. Daar traden ook Lalah Hathaway en Bilal op:

Bilal bij het concert van Robert Glasper & Metropole Orkest. Foto NRC / Peter van der Ploeg

Casey Benjamin, saxofonist in de band van Robert Glasper tijdens het optreden met het Metropole Orkest. Foto NRC / Peter van der Ploeg

Bilal en Lalah Hathaway bij het concert van Robert Glasper & Metropole Orkest. Foto NRC / Peter van der Ploeg

Prangende vragen

Kleine vooruitblik naar de NTR-uitzending van North Sea Jazz morgen op Nederland 3: presentator Winfried Baijens stelde Robert Glasper een 'awkward question':

De Deep South route

Mocht je willen weten welke route onze recensent Leendert van der Valk neemt op deze eerste NSJ-dag, dat is dus deze:

Twitter avatar Leendertvdvalk Leendert vd Valk Straks op #nsj14 de Deep South route: Galactic, Preservation Hall, Staples, Wolfman, Rebirth, Booker T. En ook Vieux Farka, Kapok, Bootsy...

Glitterman Bootsy Collins

Mede-liveblogger en tevens fotograaf Peter van der Ploeg maakte zojuist deze foto van de glitterende verschijning die Bootsy Collins heet:

Foto NRC / Peter van der Ploeg

De Beren Gieren in de Volga

Tot kwart over acht staan nu deze gierende jazzberen (Fulco Ottervanger (piano); Lieven van Pee (bass); Simon Segers (drums)) op het podium van de Volga-zaal:

De Beren Gieren, zoals ze natuurlijk eigenlijk heten, werd in 2009 opgericht rond de Nederlandse pianist Ottervanger (we zien een dierenthema). De organisatie van NSJ omschrijft hun muzikale uitbarstingen als volgt:

"In hun eigen woorden bevindt De Beren Gieren zich in het schemergebied tussen de verwachting en de verrassing. Klassieke en hedendaagse thema’s worden door het drietal spelenderwijs losjes uit hun vertrouwde muzikale omlijsting bevrijd. Het resultaat is een mix van jazz, rock en klassiek geïnspireerde improvisaties die fris en spannend klinkt en met veel gevoel voor humor en relativering grote muzikaliteit verraadt."

Poppetjes kijken

Twitter avatar marcwielaert Marc Wielaert Het is gelukkig nog niet zo druk op het North Sea Jazz... :-) #NSJ14 http://t.co/Wdn5YHGMRw

Trompetten in de Hudson

Onze recensente Amanda Kuyper is inmiddels bij de Hudson-zaal aangekomen voor trompettist Tom Harrell:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Hoe prettig bassist Esperanza Spalding ook weer zingend te horen, bij Tom Harrell. Ze is 2e bassist overigens in zijn workingband #NSJF2014

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Typische Tom Harrell houding: als hij niet fabelachtig trompet speelt staat hij er een beetje als Lappie bij #NSJ14 http://t.co/3u8OZlyZZu

Wat achtergrond uit het blokkenschema van NSJ:

"Harrell werd geboren in 1946 en speelde al trompet toen hij acht was. Na zijn studie (met een graad in compositieleer) werd hij ingelijfd in de band van Stan Kenton, waarmee hij tot 1969 rondtoerde. Daarna speelde hij onder meer bij Woody Herman, Horace Silver, Lee Konitz en The Liberation Orchestra van bassist Charlie Haden. Vervolgens werkte de trompettist voornamelijk met eigen groepen. Zijn nieuwste onderneming heet Colors Of A Dream, dat ook tot een nieuw album heeft geleid. Harrells credo voor dit project: ‘We kunnen allemaal leren van onze dromen’, naar het voorbeeld van de surrealistische schilder Salvador Dalí. Saxofonist Wayne Escoffery, drummer Johnathan Blake en bassist Ugonna Okegwo maken al langere tijd deel uit van zijn ‘working band’; altsaxofonist Jaleel Shaw en ‘rising star’, bassiste/vocaliste Esperanza Spalding zijn daar nu aan toegevoegd."

De eerste oproep is binnen

Twitter avatar anitaei Juffrouw Annie. Ik wil ook in een zilveren legging in een achtergrondkoortje #NSJ14

Dat moet geregeld kunnen worden. Toch?

NSJ op de radio: uitzendschema's

Nu we het toch hebben over Radio 6, die zendt het hele weekend live uit vanaf het festival:

  • vrijdag 11 juli: 14:00 - 01:00u;
  • zaterdag 12 juli: 12:00 - 01:00u;
  • zondag 13 juli: 12:00 - 01:00u.

3FM zendt ook live uit vanaf het festival met dj’s Rob Stenders, Coen Swijnenberg, Paul Rabbering en Domien Verschuuren:

  • vrijdag 11 juli: 22.00 – 01.00 uur;
  • zaterdag 12 juli: 20.00 – 24.00 uur;
  • zondag 13 juli: 20.00 – 24.00 uur.

Koffie bij Radio 6

Nu al bij Radio 6 'Soul & Jazz', later vanavond op het Mississippi-podium: de band Koffie.

Twitter avatar WimBarzilay Wim Barzilay He leuk de jongens van #Koffie nu live op @Radio6NL #NSJ14 Hier een actiefoto van mijn hand van de band! http://t.co/8PnUCXwAj9

Koffie is volgens de NSJ-website niet alleen een drank, maar sinds vorige zomer ook een geluid, namelijk afrobeat:

"De band uit Amsterdam speelt instrumentale muziek die ver van de hoofdstad zijn oorsprong kent, geïnspireerd op de afrobeat van Fela Kuti en de Ghanese funk van Ebo Taylor. Koffie bewijst eens te meer dat wat van ver komt lekker is. Een goed melange doet daarbij wonderen. Drummer, gitarist en bassist zijn afkomstig uit de popscene, de saxofonist, toetsenist en percussionist komen uit de jazzwereld. Het resultaat is een aanstekelijke mix die niet meer loslaat. Niet verwonderlijk dat de heren graag geziene gasten zijn op zowel zomerse pop- als jazzfestivals. Het sextet bracht reeds twee albums uit waarvan het laatste, Éh Lady, in de Berlijnse studio van Ebo Taylor werd opgenomen. Inmiddels werken ze alweer hard aan een derde album."

Welkomstcomité bij metro Zuidplein

Bij de uitgang van metrostation Zuidplein staat het NSJ-welkomstcomité op je te wachten, zag ondergetekende liveblogger eerder vanmiddag:

Foto NRC / Judith Laanen

Ben van Gelder vs. Jason Lindner

Ondertussen is het Ben van Gelder Quintet (van de jonge saxofonist Ben van Gelder (23)) is nu bezig in Yenisei-zaal:

Twitter avatar jvandorresteijn Jos van Dorresteijn Ben van Gelder is voor mij echt een ontdekking! Heerlijke muziek en mooi uitgevoerd #NSJ14 http://t.co/Rb8AUXZmG4

En toetsenist Jason Lindner staat met zijn "analoge electro groove trio", aldus de organisatie, Jason Lindner Now VS Now in de Darling:

Glasper door de vocoder?

Onze recensent Amanda Kuyper staat momenteel bij Robert Glasper, die met het Metropole Orkest op de planken staat in de Maas-zaal:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper A Lovely Day door de vocoder. Dat zou verboden moeten worden. Maar de groovejazz versie ervan klinkt verder ok bij Robert Glasper #NSJ14

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Overigens dirigeert Vince Mendoza het Metropole met hippe jazzcat Robert Glasper. Je zou nieuwe chefdirigent Jeff Buckley verwachten #NSJ14

PS: Kuyper bedoelt natuurlijk Jules Buckley in plaats van Jeff:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Zei ik Jeff? Jules Buckley natuurlijk. Lopend tweeten is nooit goed #metropole #NSJ14

Gestript: North Sea Jazz

Het Rotterdamse tijdschrift Vers Beton heeft de tweewekelijks terugkerende strip van Karida van Bochoverubriek 'Gestript' deze week op North Sea Jazz toegespitst. Voorproefje:

Screenshot versbeton.nl

Bekijk de hele strip over NSJ.

Bootsy Collins met Space Bass

Nog tot 19u speelt funkpionier Bootsy Collins met zijn Funk Unity Band in de Nile. Uiteraard is ook zijn 'Space Bass', zijn op maat gemaakte stervormige basgitaar, weer van de partij. Dat ziet er ongeveer zo uit:Twitter avatar MarcelKreuger Marcel Kreuger #NSJ14 Bootsy!!!!!!!! The mothership has landed in #Rotterdam http://t.co/hw5nTJNzRW

'Galactic is slappe hap'

Onze recensent Leendert van der Valk is bij Galactic:

Twitter avatar Leendertvdvalk Leendert vd Valk Slappe hap bij Galactic. Hun albums klappen uit elkaar van new orleans funk. Maar wat dit is? Snel naar Bootsy #nsj14

Tony Roe speelt nog even in Madeira

Je kent hem misschien wel van zijn toetskunsten in de Utrechtse jazzpopband Room Eleven, nu speelt hij met zijn band Tin Men and the Telephone het North Sea Jazz Composition Project:

Twitter avatar BPvL BPvL Bij het eerste concert van #NSJ2014 Tony Roe http://t.co/VYNmx1UII9

Rijen...

...buiten Ahoy:

Twitter avatar FrankWielaard Frank Wielaard Even muzikaal uitleven in Rotterdam. #NSJ14 http://t.co/M5QoVtK46z

Robert Glasper

In de Maas-zaal begint nu zo ongeveer het concert van Robert Glasper en het Metropole Orkest. Lalah Hathaway en Bilal worden ook op het podium verwacht.

Dit was vorig jaar bij The Late Show with David Letterman:

Onderweg

Er is al muziek onderweg naar het festival. Op het station:

Twitter avatar NSRT010 North Sea Round Town We zijn weer begonnen op ons podium in de @RdamCentraal hal. Muzikaal welkom aan @northseajazz! http://t.co/KoFpatmWsh

en ook in de metro:
Twitter avatar NSRT010 North Sea Round Town New Orleans Swamp Donkeys in de metro dames en heren! http://t.co/46rqvTBC9E

Welkom in Ahoy'

De deuren zijn open en de mensen stromen naar binnen voor de eerste uitverkochte dag van het North Sea Jazz Festival 2014.