Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Kerry bemiddelt in crisis Kabul om ‘tweede Irak’ te vermijden

De VS proberen de crisis over de presidentsverkiezingen snel te bezweren. Op nog een ‘Irak’ zitten ze niet te wachten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is vanmorgen in Kabul begonnen met een bemiddelingspoging tussen Ashraf Ghani en Abdullah Abdullah, die beiden zeggen de presidentsverkiezingen te hebben gewonnen. Kerry waarschuwde dat Afghanistan op „een kritiek moment” is aangeland.

Oud-minister van Financiën Ghani werd maandag door de Afghaanse Kiescommissie aangewezen als voorlopige winnaar. Maar volgens Abdullah, een voormalige minister van Buitenlandse Zaken, is op grote schaal fraude gepleegd en is hij de werkelijke winnaar. Hij dreigde dinsdag een eigen regering te formeren maar heeft dat dreigement tot dusverre niet uitgevoerd. Intussen wordt onderzocht of er in 7.000 stemkantoren, ongeveer een derde van het totaal, daadwerkelijk sprake is geweest van fraude.

De Amerikanen willen per se voorkomen dat de presidentsverkiezingen op een nieuw conflict uitlopen. Ze willen volgens analisten vermijden dat Afghanistan een ‘tweede Irak’ wordt, waar grote delen van het land – ondanks Amerikaanse jarenlange bemoeienis – in handen zijn gevallen van radicale moslims en het voortbestaan van de staat Irak twijfelachtig is geworden. Net als in Irak hebben de Amerikanen tientallen miljarden dollars gestoken in Afghanistan en zijn er ruim 2.000 VS-militairen gesneuveld.

Dit is ook de reden dat Barack Obama deze week persoonlijk belde met Abdullah. De Amerikaanse president raadde hem aan geen overhaaste stappen te nemen die het toch al wankele verkiezingsproces kunnen ondermijnen.

Kerry hoopt Ghani en Abdullah ervan te overtuigen met verdere stappen te wachten tot dat een controle van de stembusuitslagen door de Verenigde Naties is afgerond. Zo zou de geloofwaardigheid van het democratische stelsel, dat met steun van Washington is ingevoerd, kunnen worden gered. Kerry erkende vanmorgen dat automatisch succes voor zijn missie niet is gegarandeerd. (Reuters, AP)