Jij koopt een gemaal voor het waterschap en bereidt een fusie van de afdeling voor

Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Afdelingshoofd Inkoop
Bedrijf: Waterschap Brabantse Delta
Wat opvalt aan de vacature: Ze zoeken naar een vernieuwer, niet zozeer naar een beheerder.

Wat doe je dan eigenlijk?

Waterzuiveringsinstallaties aanschaffen. Een gemaal kopen. Of een maaiboot. Allemaal dingen die het waterschap nodig heeft om zijn taken goed uit te voeren. Jij zorgt ervoor dat de beste producten worden ingekocht, tegen de laagste prijs.

Jaarlijks heeft het waterschap in West-Brabant een budget van 80 tot 100 miljoen euro te besteden. Dat is allemaal overheidsgeld, dus daarom moet elke aankoop worden aanbesteed. Intussen praat en vergader jij met de hele organisatie – van ecoloog tot dijkbewaker - zodat je precies weet wie wat wanneer nodig heeft.

Om nog goedkoper te kunnen inkopen, bekijken verschillende Brabantse waterschappen of ze de afdeling inkoop kunnen fuseren. “Daar zul jij de helft van de tijd mee bezig zijn”, zegt Mary-José van Overveld, lid van de directie.

Wat verdient dat?

Tussen de 3.534 en 5.048 euro bruto per maand. En een reiskostenvergoeding, mobieltje en laptop. Ook aantrekkelijk zijn de flexibele werktijden. “We zijn elke dag van zeven tot zeven open”, zegt Van Overveld. Maar wie denkt hier een ambtenarenbaan te pakken te hebben, die komt bedrogen uit. “Het is een moderne werkgever, dus je moet flexibel zijn”, aldus Van Overveld. “Alles is mogelijk, zolang je maar 36 uur werkt.”

Waarom zoeken ze iemand?

De huidige manager, afkomstig uit Zwolle, zocht vanwege zijn kinderen een baan dichter bij huis.

Wat voor collega moet je zijn?

Mocht je geen waterrat zijn, dan is dat geen probleem. Je hoeft namelijk niet het water op. “Maar een beetje affiniteit met het onderwerp helpt wel”, zegt Van Overveld. Andere vereisten: iemand die een zakelijke functie met een maatschappelijke doel wil combineren.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

De lasten voor waterschappen, onder andere voor het onderhouden van dijken, zijn de laatste jaren toegenomen. Er komt minder geld van het rijk, dus is het waterschap meer afhankelijk van heffingen.

Maar echt veel zorgen daarover maken hoeft niet. Daarvoor zijn waterschappen te belangrijk. Minister Schultz van Infrastructuur besloot onlangs dat de waterschappen - in tegenstelling tot wat in het regeerakkoord staat - niet worden afgeschaft. En luister maar eens naar onze Koning. Dan weet je: Nederland is een waterland. “En dat moet allemaal onderhouden worden. Al realiseer je je dat pas, als je het mist. Of als je hier werkt”, zegt Van Overveld.

Als je wel van water en de natuur houdt, dan wordt de baan er een stuk leuker op. Want wanneer de maaiboot er toch op uit moet om de waterwegen vrij van waterplanten te maken, kun je net zo goed genieten van de stilte en schoonheid van de Biesbosch.

    • Sam de Voogt