Israël nu ook onder vuur vanuit Libanon – dodental Gaza op 90

Het afweersysteem van Israel onderschept veel raketten. Bij het offensief in de Gazastrook komen vooral burgers om.

Vanochtend is vanuit Libanon een projectiel op Israël afgevuurd, dat vlak over de grens landde. Het Israëlische leger heeft gereageerd met artillerievuur. Volgens een legerwoordvoerder was het vanochtend onduidelijk of de aanval „symbolisch of iets meer substantieel was”.

Er wordt wel eens vaker geschoten vanuit het zuiden van Libanon, waar Israëls aartsvijand Hezbollah de baas is. Nu is de aanval waarschijnlijk afkomstig van Palestijnse strijders, in reactie op de militaire operatie die Israël dinsdag tegen de Gazastrook begon.

Halverwege dag 4 is het dodental aan Gazaanse zijde opgelopen tot boven de 90, onder wie vooral burgers. Volgens Palestijnse artsen zijn de burgerslachtoffers overwegend vrouwen (15), kinderen (22) en bejaarden (12).

Hamas, de fundamentalistische beweging die de macht heeft in de Gazastrook, vuurde intussen meer dan 400 projectielen op Israël af. Daar vielen geen doden. Het raketafweersysteem ‘IJzeren Koepel’ onderschept de meeste raketten die worden afgevuurd op verstedelijkt gebied. Gisteren en vandaag werden in de zuidelijke stad Ashdod wel een huis, een auto en een tankstation geraakt. Daarbij zouden enkele gewonden zijn gevallen.

Israël zinspeelt steeds luider op een grondinvasie. Maar het is niet waarschijnlijk dat het daartoe besluit. Een zegsman van Hamas zei: „We staan met onze rug tegen de muur en hebben niets te verliezen. We zijn klaar om door te vechten tot het einde.”

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse Witte Huis „wil niemand een grondinvasie”. President Obama heeft gisteren zijn hulp aangeboden. Hij is in gesprek met Egypte, dat bij de laatste geweldsronde (in 2012)_ bij een wapenstilstand bemiddelde. Maar sindsdien zijn in Egypte de Moslimbroeders uit het zadel verdreven. De nieuwe regering staat vijandig tegenover Hamas, wat bemiddeling bemoeilijkt. De Amerikanen hebben daarom ook Qatar benaderd.