Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Onderzoek wethouder Haarlem

Het landelijk bestuur van D66 begint een onderzoek naar de benoeming van de D66-wethouders in de gemeente Haarlem in 2010. Er is twijfel ontstaan over de vraag of wethouder Ewout Cassee in 2010 melding heeft gemaakt van een aantal juridische procedures waarbij hij was betrokken als ondernemer.

In een van de zaken oordeelde de Ondernemingskamer in een voorlopig vonnis dat sprake was van wanbeleid bij een vennootschap waarvan Cassee bestuurder was. De Ondernemingskamer benoemde in die zaak een bestuurder die het conflict uiteindelijk schikte.

Voormalig D66-afdelingsvoorzitter Hans Klaassen, die betrokken was bij de voordracht van Cassee, besprak deze zaak met de bewindvoerder en concludeerde dat het conflict een benoeming van Cassee tot wethouder niet in de weg stond.

Toenmalig fractievoorzitter Louise van Zetten stelt dat zij daarover niet is geïnformeerd. Burgemeester Schneiders van Haarlem stelt dat ook hij niet op de hoogte was van deze en enkele andere juridische procedures. „Ik had dat wel willen weten”, zegt Schneiders.