‘Ik wilde choqueren. Dat is gelukt’

PvdA-raadslid uit Breda wekte woede van fractie met homo-uitspraak.

„Ik heb niemand willen kwetsen. Ik ben niet homofoob.” Dat zegt het PvdA-gemeenteraadslid Jamal Nouhi uit Breda, die „niet langer deel uit kan maken” van de fractie na uitspraken over homorechten in Marokko. De fractie „stelt vast dat de uitspraken van Nouhi lijnrecht tegenover het gedachtegoed van de PvdA staan”, aldus een verklaring.

Nouhi noemde gisteren op het internetforum Bladna de kritiek van Human Rights Watch op de veroordeling in Marokko van zes homoseksuelen ongepast. Over deze mensenrechtenorganisatie schreef hij letterlijk: „Promoot alles wat abnormaal is tot het normaal wordt, noem traditionele waarden ‘ouderwets’ en onderdrukkend, dat werkt altijd.” Human Rights Watch moet zich volgens Nouhi niet bemoeien met landen die de islam als nationale religie hebben. „Respecteer onze cultuur, land en bevolking, of hoepel op”, schreef hij. „Wat als we zouden eisen dat alle pedofielen door Europa moeten worden geaccepteerd? Of eisen dat een Europees land een vorm van Marokkaanse islamitische wet implementeert? Wat dan?”

Medewerkers van de fractie reageerden gisteren „geschokt” toen deze krant hen met de uitlatingen confronteerde. „Hoe kun je zoiets zeggen als je lid bent van de PvdA? Ik zit hier te trillen!” aldus een medewerker. Fractievoorzitter Henk van der Velde: „Deze uitspraken staan heel ver van onze uitgangspunten. Ik ben geschokt.” Na een gesprek met de fractie besloot Van der Velden met Nouhi te breken en het landelijk partijbureau te vragen een zogenoemde terugroepingsprocedure te starten. Die moet leiden tot de formele stap van het uittreden van Nouhi uit de fractie.

Vanwaar de uitlatingen? Nouhi: „Ik ben het natuurlijk niet eens met met de veroordelingen van de homo’s in Marokko. Wel heb ik willen choqueren. Dat is gelukt. Wat ik aan de orde wilde stellen, is dat kritiek van Human Rights Watch op een land als Marokko niet werkt als je dat niet met meer geduld en sensitiviteit doet. Ik had gehoopt dat ik dat punt ook binnen mijn partij had kunnen maken.”

Wat deugt er niet aan de opstelling van Human Rights Watch? Nouhi: „Ze gaan te ver. Je kunt niet dingen veranderen door alleen maar te roepen dat een land barbaars is. Dat werkt niet. Ik weet dat. Mijn ouders wonen in Marokko.” Hoe moet het wel? Nouhi: „Opkomen voor de mensenrechten is is prima, maar dan moet je eerst met de mensen praten. Leef je in voordat je op zo’n harde, choquerende manier kritiek hebt op een cultuur.”

Maar waarom schreef Nouhi over „abnormaal” gedrag van homo’s? Nouhi: „Dat was misschien niet zo’n slimme zin. Ik heb niemand willen beledigen. Ik heb mijn excuses gemaakt als mensen zich gekwetst voelen. Toch neem ik mijn uitlatingen niet terug, want die gaan niet over homo’s, maar over het exporteren van westerse normen en waarden. Daarom heb ik ook de vergelijking met pedofilie gemaakt. Niet omdat ik homoseksualiteit daarmee gelijk stel. Maar om duidelijk te maken dat zoals pedofilie in het westen gevoelig ligt, homoseksualiteit in Marokko gevoelig ligt.”

En nu? Nouhi: „Ik vind het echt jammer dat men mij uit de fractie wil zetten. Waarom niet eerst een inhoudelijk gesprek over wat ik met mijn uitlatingen heb bedoeld?”

    • Arjen Schreuder