Mississippi-baby heeft toch weer virus in het bloed

De ‘Mississippi-baby’ die vorig jaar ‘genezen’ werd beschouwd, heeft nu op bijna vierjarige leeftijd toch hiv in haar bloed.

Bij de geboorte van het kind ontdekten artsen dat de moeder seropositief was. Het kind bleek ook besmet en kreeg daarom meteen antivirale middelen. Het meisje en haar moeder kwamen na anderhalf jaar echter niet meer opdagen, waardoor het kind geen behandeling meer kreeg.

Toen ze na vijf maanden weer boven water kwam, bleek het kind virusvrij, ondanks de pauze in virusremmers. De artsen besloten dat verdere behandeling niet nodig was. Het ‘medisch wonder’ trok veel aandacht op een aidscongres in maart vorig jaar en werd als casus gepresenteerd in The New England Journal of Medicine.

Jaarlijks worden wereldwijd een kwart miljoen kinderen met hiv geboren. De hoop was dat vroege behandeling deze kinderen misschien van het dodelijke virus zou kunnen verlossen.

Maar nu de Mississippi-baby toch niet genezen blijkt, is het onderzoek terug bij af. Het kind had bij een routinecontrole veel virussen in haar bloed en haar afweersysteem zakte in. De behandeling met virusremmers is meteen weer ingezet. Toch blijven de onderzoekers hoopvol: dat het kind twee jaar virusvrij was, blijft volgens hen een doorbraak.