Europees visserijbeleid faalt: vis in Middellandse Zee raakt op

Griekse trawlers vissen op tonijn in de Middellandse Zee. Volgens een vandaag verschenen rapport dreigt er overbevissing.
Griekse trawlers vissen op tonijn in de Middellandse Zee. Volgens een vandaag verschenen rapport dreigt er overbevissing. Foto ANP/EPA/Oceana

De Middellandse Zee is sterk overbevist en sinds 1990 is daarin geen enkele verbetering opgetreden. Het Europese visserijbeleid heeft er gefaald. Dat concluderen Griekse visserijbiologen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

De vissoort heek, die in mediterrane landen veel gegeten wordt, is er het slechtst aan toe. Sinds 1996 wordt er van de vis 8 tot 11 keer zoveel gevangen als op de lange termijn houdbaar is. Sinds 2010 blijken alle negen onderzochte vissoorten overbevist; gemiddeld wordt er 3 tot 5 keer te veel gevangen. De minst ongunstige cijfers zijn voor sardine.

Geen quota voor Middellandse Zee

De analyse is belangrijk, omdat er nauwelijks langetermijngegevens bestaan over de ontwikkeling van de visserij in de Middellandse Zee. De voortgaande verslechtering van de visbestanden in de Middellandse Zee staat in contrast met de verbeteringen die sinds tien jaar optreden in het noordwesten van Europa. Eerste auteur Paris Vasilakopoulos

“De situatie in de Middellandse Zee is veel chaotischer. We hebben hier een enorm aantal kleine vissersboten, die overal hun vis aan land brengen. Daarnaast is er, door de economische crisis, steeds minder geld voor controle.”

Er bestaan voor het Middellandse Zeegebied (en voor de Zwarte Zee, die onder dezelfde regelgeving valt) niet eens Europese vangstquota, omdat die toch niet te controleren zijn. Niet alleen worden er te veel vissen gevangen, ze worden ook steeds jonger gevangen. Ze belanden dan in het visnet voordat ze zich hebben voortgeplant. Volgens de berekeningen van de biologen van het Hellenic Centre for Marine Research richt dat de grootste schade aan.

Lees vanmiddag meer in NRC Handelsblad