Duurzaam cannabis telen in de VS

In de Amerikaanse staat Michigan is de vraag naar cannabis zo sterk gegroeid, dat het bestaande elektriciteitsnet niet voldoende stroom kan leveren voor de airco’s, droogtoestellen, kweeklampen en andere apparaten die voor de teelt noodzakelijk zijn. Cannabiskwekerijen verbruiken veel energie, volgens een studie uit 2011 gaat meer dan 1 procent van de nationale elektriciteitsconsumptie naar de verbouwing van cannabis.

In 22 Amerikaanse staten en in Canada is het verbouwen van marihuana, onder meer voor medische doeleinden, gelegaliseerd. De vraag zal nog toenemen, nu de staat Washington het voorbeeld van Colorado gaat volgen om de verkoop van softdrugs toe te staan.

Het in Philadelphia gevestigde bedrijf NovoFuel is handig op de groeiende behoefte aan stroom ingesprongen door een Renewable Energy System (RES) aan te bieden, dat bestaat uit miniwindmolens, zonnepanelen, brandstofcellen en lithium-ionaccu’s, die samen minstens de helft van de gemiddelde energiebehoefte van een cannabiskwekerij kunnen dekken.

De kosten van deze RES-installaties zouden minder zijn dan die van op olie gestookte generatoren met een vergelijkbare capaciteit. Het lijkt dus goed voor het milieu en de portemonnee.

Zou deze aanpak ook een voorbeeld kunnen zijn voor de hennepkwekerijen in Nederland? Wiet telen met duurzame elektriciteit in plaats van met illegaal afgetapte grijze stroom?

    • Rijkert Knoppers