Dit brengen andere media vandaag

Hitzum. Friese paarden bij zonsopkomst. ANP CATRINUS VAN DER VEEN. Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Veel musea in China, maar lege tentoonstellingen

In China schieten musea als paddestoelen uit de grond. Jammer dat deze statusprojecten van bestuurders voornamelijk leeg blijven of ondermaatse collecties tonen. Het land is bezig met een culturele inhaalslag, meldt nrc.next, maar vooralsnog weet de tweede economie van de wereld niet wat het aanmoet met al die ruimte voor kunst.

Er is dan ook veel binnenlandse kritiek van kunstliefhebbers, - verzamelaars en museumeigenaren op de explosieve groei van het aantal musea. De ambtelijke top van cultureel China zoekt daarom hulp bij Nederland en Groot-Brittannië. Chinese beleidsmakers bezoeken deze week onder andere het Stedelijk, Boijmans Van Beuningen, Kröller-Muller en het Van Gogh Museum. Ook is er een plan dat Nederland toekomstige Chinese conservatoren en museummanagers gaat opleiden en tentoonstellingen worden uitgewisseld.

De belangrijkste omslag waar Chinese kunstverzamelaars op hopen, is echter verandering in de manier waarop de overheid controle uitoefent over de musea en kunstvertoningen. Liever zouden ze zelf meer invloed hebben op getoonde collecties, in plaats van een wereldvreemde ambtenaar in een kantoor in Beijing. Niet dat ze per se provocerende kunst van Ai Weiwei willen tonen, maar meer zijn dan de “zwembaden zonder water” zoals Lu Jiansong, gezaghebbende hoogleraar museologie van de Fudan Universiteit in Shanghai, ze nu nog beschrijft.

Onderwijsexperts zien invoering iPads op school met lede ogen aan

Leuk die iPad op school, maar is daar wel goed genoeg over nagedacht? Experts waarschuwen vandaag in het FD dat de invoering van tablets in het Nederlandse onderwijs te snel, zonder veel beleid en zorg heeft plaatsgevonden.

Neuropsycholoog Jelle Jolles vergelijkt de situatie zelfs met ‘de mislukte onderwijsvernieuwingen van de jaren ’80 en ’90’: de basisvorming, de Tweede Fase, het vmbo en het nieuwe leren. Want naast de nog altijd onbekende gevolgen van iPads in de klas ziet Jolles ook een gevaar met betrekking tot gameverslaving. Want waarom sommen maken als je ook de hele dag Minecraft kan spelen?

Han van der Maas, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en ontwikkelaar van digitaal onderwijs als de Rekentuin, is iets minder cynisch dan zijn collega maar niet minder gealarmeerd. “Ik vind het heel belangrijk dat er met iPads wordt geëxperimenteerd, maar ik had gehoopt op meer inventarisatie”. De experts willen dat er op multidisciplinair niveau overleg wordt gepleegd tussen scholen, ouders, IT’ers, psychologen en pedagogen. Om de invoering van iPads beter te begeleiden, maar vooral om een nieuw onderwijsdrama te voorkomen.

Toch niet zo groen, die hybride wagen

Voelt goed he? Rijden in een hybride-auto? Lekker milieubewust en duurzaam. De Volkskrant haalt automobilisten een beetje uit de droom.

Uit onderzoek van het TNO blijkt dat bijvoorbeeld de Mitsubishi Outlander niet 1,9 liter benzine verbruikt op honderd kilometer, maar 6,5 liter. Dergelijke terreinwagens waren vorig jaar erg in trek bij leaserijders en zzp’ers vanwege de enorme belastingvoordelen (zo’n veertigduizend euro) die ermee behaald konden worden. Dit kostte de Nederlandse overheid volgens de Volkskrant zeker 250 miljoen euro.

Het grote verschil in verbruik wordt verweten aan fabriekstesten volgens Europese normen, die niet te vergelijken zijn met de praktijk op de weg. Toch lijken deze afwijkingen groter te zijn bij de duurzame hybride ‘zuipschuiten’ dan bij benzine-auto’s. Kan Den Haag nog haar geld terug vragen?

    • Hans Klis