De wereldkampioen staat vast: Duitsland

Zowel het Nederlands elftal als het WK roept bij mij gemengde gevoelens op. Derde of vierde, het is een geweldige prestatie, maar ik blijf zitten met het katterige sentiment dat Oranje de finale is misgelopen. In tegenstelling tot Argentinië zou Nederland tegen Duitsland wél kansrijk zijn geweest.

Het verschil zit ’m in de ruimte die de Duitse verdedigers in hun rug weggeven. Daar weten snelle spitsen zoals Arjen Robben, Robin van Persie en Memphis Depay wel raad mee. Maar niet die tragere Argentijnen. Lionel Messi, Gonzalo Higuaín,Sergio Agüero en Ezequiel Lavezzi zijn snel op de eerste tien meter, daarna niet meer. Vanaf de middenlijn worden die echt wel ingehaald door Jérôme Boateng.

Voor mij staat vast dat de Duitsers wereldkampioen worden. Hun spitsen combineren die Argentijnse verdediging beslist uit elkaar. Nederland slaagde daar niet in, omdat de middenvelders de spitsen niet snel genoeg aanspeelden.

Voor Oranje resteert een wedstrijd die er amper toe doet, maar wel belangrijk is. Je keert liever terug met een derde dan een vierde plaats. De opstelling zou ik laten afhangen van de pijntjes; geen risico's nemen met blessures. Het is geen finale! Het gekrenkte Brazilië zal voluit spelen. Maar zelfs een 10-0 zege zal de 7-1-schande niet wegpoetsen.

Mijn ambivalentie ten aanzien van het toernooi zit ’m in attractiviteit versus vernieuwing. Er waren spectaculaire wedstrijden en veel doelpunten, maar ik deel de mening van de Duitse bondscoach Joachim Löw dat het geen WK van hoogstaand niveau was. Nieuwe technische en tactische trends? Ik heb die niet gezien.

Heel teleurstellend was het spel van Messi. Wat er aan de hand is, weet ik niet, maar hij is niet in normale doen. Waar hij in voorgaande wedstrijden nog beslissend was met passes en doelpunten, was hij tegen Nederland onzichtbaar. Er zal wel een reden voor zijn, want Messi blijft natuurlijk een fantastische voetballer. Niet van het niveau Diego Maradona of Pelé overigens. En helemaal niet van Johan Cruijff, in mijn ogen de meest complete voetballer ooit.

Mijn oordeel over het Nederlands elftal valt positief uit. Ondanks de (logische) afhankelijkheid van Robben, Van Persie en Sneijder is een nieuwe generatie internationals opgestaan. Daley Blind, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Daryl Janmaat, Georgino Wijnaldum, Jordy Clasie, Jasper Cillessen en vooral Memphis Depay komen eraan. Eredivisiespelers die op het WK-podium hebben gespeeld. En hoe. Dat is een enorm winstpunt.

Het is goed voor de ontwikkeling van die spelers als ze na het WK naar een buitenlandse club gaan. Maar dat is vooral goed voor het Nederlands voetbal in het algemeen en het Nederlands elftal in het bijzonder. De toekomst gloort.

    • Bert van Marwijk