Britse directeur FIFA-partner in Rio op de vlucht voor de politie

De Brit Whelan zou als partner van de FIFA tickets doorsluizen naar zwarthandelaren.

De Braziliaanse politie is op zoek naar Ray Whelan die wordt verdacht van van het doorverkopen van WK-tickets. De Brit is als directeur van het Zwitserse bedrijf Match Services partner van wereldvoetbalbond FIFA.

Whelan was dit weekeinde al gearresteerd, maar door de Braziliaanse justitie op borgtocht vrijgelaten. Hij verbleef in het Copacabana Palace hotel in Rio de Janeiro, waar ook veel leden van de FIFA verblijven. Volgens de politie heeft Whelan gisteren het hotel via een dienstuitgang verlaten. Een uur later arriveerde de politie om hem voor de tweede maal te arresteren. De politie verdenkt Whelan ervan dat hij fungeert als een belangrijke schakel voor een Algerijn die de grootste zwarthandelaar van dit WK zou zijn.

Volgens rechercheur Fabio Barucke heeft de politie in de afgelopen twee maanden 50.000 telefoongesprekken tussen verdachte zwarthandelaren afgetapt. Hieronder waren 900 gesprekken tussen Whelan met de Algerijnse handelaar Lamine Fofana. Bijna al deze gesprekken zouden over de verkoop van kaarten gaan, en de twee zouden ook geregeld hebben afgesproken in het Copacabana Palace.

„Whelan wist dat Fofana alle kaarten die hij aan hem verstrekte zou gaan doorverkopen”, zei Barucke. Los van de getapte gesprekken heeft justitie de beschikking over beelden van bewakingscamera’s van het Copacabana hotel, dat volgens hem een „bazaar voor tickets was”. Barucke rekent erop dat zijn onderzoek ook zal onthullen dat medewerkers van de FIFA en van de Braziliaanse nationale voetbalbond kaartjes aan zwarthandelaren hebben verstrekt.

In Brazilië is het verboden om kaartjes voor sportevenementen duurder door te verkopen. Naast Whelan zijn ook elf medewerkers in staat van beschuldiging gebracht. De totale waarde van de betrokken tickets zou 100 miljoen dollar bedragen. Match Services liet in een verklaring weten onschuldig te zijn en bereid te zijn om mee te werken aan het onderzoek. (AP)