Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beurzen en beleggen

Euronext zet bedrijf extra in de schijnwerpers met ‘spotlightopties’

Beursbedrijf Euronext probeert eens iets nieuws. Zelf noemen ze het een ‘innovatieve vorm van beleggen’. Vanaf vandaag zijn in Amsterdam en Brussel een nieuw soort aandelenopties te koop: ‘spotlightopties’. Kortlopende opties in kleine en middelgrote bedrijven.

Doel: de beurs voor beleggers interessanter maken. Maar werkt het ook?

Eerst even: opties. Hoe zat het precies? Kort samengevat: een optie geeft je het recht om in de toekomst een aantal aandelen – standaard honderd – voor een bepaalde prijs te kopen of verkopen.

Stel, je overweegt te beleggen in Philips, maar je twijfelt. Dan kun je voor een koopoptie (call-optie) gaan. Je spreekt dan af dat jij het recht hebt een bepaald aantal aandelen te kopen voor 32 euro per stuk: de huidige waarde. En je bepaalt hoe lang je dat recht wil hebben, meestal ergens tussen drie en twaalf maanden.

Daarvoor betaal je per aandeel een premie. Die is afhankelijk van de looptijd van de optie en van de mate waarin de waarde van het aandeel schommelt op de beurs, de volatiliteit.

Verplichting

Stijgt de beurskoers naar bijvoorbeeld 34 euro, dan kun je de aandelen kopen voor minder dan de marktwaarde (32 euro) en maak je dus meteen winst. Daalt de koers en blijft hij dus onder 32 euro, dan is er weinig aan de hand. Je had alleen een optie en geen verplichting. Nadeel: je bent je premie kwijt. Het omgekeerde, een verkoopoptie (put-optie), bestaat ook en werkt als een recht om te verkopen. Bij een koersdaling maak je dan juist winst. Maar gaat de koers omhoog, dan heb je pech: je bent ook in dit geval de premie kwijt.

Kortere looptijd

Euronext introduceert vandaag een nieuw soort opties: spotlightopties. Die lopen korter dan gebruikelijk, namelijk één, twee of drie maanden. Daardoor zal de premie die je ervoor moet betalen relatief laag zijn. En dat maakt het, zo hoopt het beursbedrijf, een aantrekkelijke investering met een reële kans op winst en, als het mis gaat, een beperkt verlies.

Euronext wil met de nieuwe opties vooral de aandelen van kleine en middelgrote bedrijven wat meer onder de aandacht brengen. Vandaar ook de term spotlight. Lukt dat, en neemt de handel in die aandelen toe, dan is dat weer goed voor de waarde van de beurs, voor de ondernemingen, en voor het Damrak als geheel.

Het is een logische stap voor Euronext. Het bedrijf is afgelopen maand door eigenaar InternContinental Exchange zelf naar de beurs gebracht en toen ook afgesplitst van de beurs van New York. Daardoor kan Euronext zich volgens beleggingsspecialist Erik Mauritz van RBS Benelux nu beter op de lokale markt richten en bovendien de derivatentak (waar opties toe behoren) weer aanjagen.