Bassist Charlie Haden (76) overleden

Charlie Haden (1973) Foto Jan Persson / Hollandse Hoogte

Jazzbassist Charlie Haden is vandaag op 76-jarige leeftijd overleden. Haden, vooral bekend van zijn werk met Ornette Coleman en Keith Jarrett en zijn solo carrière, is een van de vaders van de free jazz.

Haden was lange tijd ziek, schrijft de geronommeerde muzieksite Pitchfork, en overleed in zijn huis in Los Angeles, zo bevestigt zijn label ECM.

Charlie Haden speelde in de jaren zestig met Ornette coleman en pianist Keith Jarrett. Hij leidde de band The Liberation Music Orchestra, met Carla Bley. In de jaren zeventig en tachtig startte hij met Don Cherry, Dewey Redman en Ed Blackwell het kwartet Old and New Dreams. Daarna begon Haden Quartet West met Ernie Watts, Alan Broadbent en Larance Marable.

Haden heeft drie Grammy’s gewonnen en in 2009 werd een documentaire over hem gemaakt, Rambling Boy.

    • Peter van der Ploeg